Kako ublažiti stres meditacijom

Šta je stres i zašto ga moramo ublažiti?

Stres je nespecifična reakcija tela na različite faktore. Stres može biti i psihološki (anksioznost, depresija, panika) i fizički (prehlada, izgladnjivanje, trauma).

Tokom stresa stvara se adrenalin, zbog čega brzo pronalazimo izlaz iz ove situacije. Stoga je mala količina stresa čak i korisna za nas. Ali kada je previše stresa, telo gubi snagu i sposobnost da reši problem i fizički i psihološki.

Previše je razloga za stres u našim teškim vremenima, a on je jedan od glavnih faktora rizika za pojavu ili pogoršanje mnogih bolesti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @selfpower_project

Postoji i mnogo načina za prevazilaženje stresa:

– odvratiti pažnju od stresne situacije;

– ne potiskivati osećanja;

– opustite se;

– mislite pozitivno;

– naučite da uživate u životu itd.

Zbog toga je meditacija, kao glavni izvor opuštanja i spokoja, jedno od glavnih sredstava za prevazilaženje stresa.

Meditacijom smirujemo um. Na fizičkom nivou duboko disanje povećava protok kiseonika, povećava aktivnost mozga, a mi „isključujemo“ nepotrebne misli, opuštamo se i smirujemo. Sve ove promene dovode naše telo u stanje dubokog odmora.

Meditacije su aktivne i pasivne. Da biste ublažili stres, morate odabrati meditaciju usmerenu na duboko opuštanje i spokoj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @selfpower_project

Za meditaciju treba da pronađete mesto gde vam niko neće smetati. Trebalo bi da vam je udobno i toplo. Pre nego što započnete meditaciju, analizirajte svoje stanje: u slučaju teške anksioznosti, bolje je leći. Pokušajte da ispustite sve misli, posebno ako ste u stanju iritacije i besa. Dišite duboko i mirno. Koncentrišite se na fizičko telo, stanje ovde i sada.

Takođe je veoma važno koja muzika prati meditaciju. Ako je ovo profesionalno pripremljena meditacija, sjajno. Ali ako tek počinjete da isprobavate nezavisne prakse, muzika bi trebalo da bude samo opuštajuća (zvuci prirode, ptice, mantre). Meditacija je rad na svesti, tako da se to može učiniti u bilo koje vreme koje vam odgovara.

Postoji mnogo vrsta meditacije i uvek možete odabrati onu koja će odgovarati vašim individualnim karakteristikama i potrebama. Naučno je dokazano da ljudi koji redovno meditiraju manje pate od depresije, anksioznosti i napada panike.

Uživajte u meditaciji!

foto:hb.ua