Ne, nažalost, voda sa limunom ne ubrzava metabolizam

Američki naučnici razbijaju glavni mit! Možda se radi o limunu. Možda se radi o vodi.

Bilo kako bilo, voda sa limunom je glavni mit o wellnessu koji je postao neverovatno popularan u svetu neutemeljenih Instagram „lekova“.

Bijonse, Žizel Bundšen, Miranda Ker, Naomi Kembel i hiljadu drugih poznatih lepotica započinju jutro čašom vode sa kriškom limuna. Ali šta im to u stvari daje?

Profesor koledža za osteoopatsku medicinu Touro u Njujorku, ugledni gastroenterolog Niket Sonpal u intervjuu za Tonic razotkriva najpopularniju zabludu.

Voda, sa limunom ili bez njega, ostaje redovna voda bez kalorija. Dobra vest: bez kalorija – ništa za skladištenje.

Loše: nema kalorija, pa nema šta sagorevati.

Istraživači su otkrili da ako je voda hladna, postoji šansa da sagorite malo kalorija, ali njihova količina biće zanemarljiva. Što se tiče posebnog dejstva limuna na proces gubitka kilograma, jednostavno ne postoji takva studija!

Naučni eksperiment japanskih naučnika iz 2010. godine pokazao je da su laboratorijski miševi otporni na insulin pokazali određenu dinamiku gubitka težine kada su dobili polifenolne antioksidante koji se nalaze u limunu. „Da li to znači da imaju isti efekat na ljude? Mi to ne znamo i još nije dokazano“, navodi se u naučnoj izjavi.

Objektivni faktor „gubitka kilograma“: redovna konzumacija vode puni želudac, što znači da vaš mozak prestaje da razmišlja o sledećoj užini, ali sam limun čarobno ne sagoreva masti.

„U stvari, voda sa limunom redovno je vitamin C u velikim dozama. A ovo je dobro poznati laksativ. Ali to ne pomaže poboljšanju probave niti detoksikaciji jetre, kaže Niket Sonpal. „Ljudi nisu poput sudopera u koji stavljate specijalno sredstvo za čišćenje. Naši bubrezi, creva i jetra igraju ulogu filtera u organizmu i sami uklanjaju toksine, uz pomoć vode sa limunom ili bez nje. Jedino što napitak od agruma može je učiniti vodu ukusnijom i hidrirati telo.”

foto:elle.ru