Budite zdravi i lepi uz sodu bikarbonu

Koristi se u kuhinji, za oralnu higijenu, kao lek protiv gripa ili za varenje – evo kako sve možete koristi natrijum bikarbonat.

Pored blagodeti maslinovog ulja, soda bikarbona ne nedostaje na listi bakinih lekova. Odlična je za oralnu higijenu, za lepotu, ali i za medicinsku upotrebu. Soda bikarbona je osnovni sastojak koji imate u svojim domovima i lako dostupan u svakom supermarketu.

Korisna u kuhinji za neutralizaciju loših mirisa, natrijum bikarbonat je prirodan i podjednako efikasan lek za upalu grla, prehladu i sezonski grip i još mnogo toga.

Izbeljivanje zuba  

Jednom nedeljno koristite sodu bikarbonu kao pomoćno sredstvo za oralnu higijenu. Umočite četkicu u sodu bikarbonu, stavite je pod vodu i koristite kao uobičajenu pastu za zube. Bikarbonat vrši izbeljivanje i poliranje površine zuba.

Kupka za noge sa natrijum bikarbonatom

U vrelu vodu dodajte dve kašike sode bikarbone i potopite stopala u opuštajuću kupku. Pored toga, soda bikarbona na koži može se koristiti i kao piling za uklanjanje tankog sloja sa peta i grubih područja.

Prva pomoć u kuhinji 

U kuhinji mala količina sode bikarbone dodata kvascu može ubrzati proces pripreme slatkiša i kolača.

Oralna higijena i lek za grlo

Kašičicu sode bikarbone razblažite u pola čaše vode da biste isprali grlo. Korisna je za pobedu neprijatnog zadaha i neutralizaciju mirisa. U slučaju upale grla koristite sodu bikarbonu u kombinaciji sa vodom za ispiranje grla, natrijum bikarbonat deluje kao prirodno sredstvo za dezinfekciju.

Piling za ruke, lice i telo

Kombinacijom sode bikarbone i vode ili mleka za čišćenje možete dobiti prirodni piling za lice ili telo. Širite smesu laganim trenjem kružnim pokretima na kožu. Zatim temeljno isperite toplom vodom.

Frižider i mašina za pranje sudova

Među bakine lekove, malu plastičnu posudu napunite sodom bikarbonom i stavite je između polica frižidera kako bi upila loš miris. Može se koristiti kao deterdžent za mašinu za pranje sudova kako bi se pojačalo dejstvo i sprečilo stvaranje kamenca.

Za bolje varenje

Da biste pomogli varenju da eliminiše kiselinu, rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši vode u koju ste dodali sok od pola limuna. Rezultat je antacid koji pomaže varenju i umiruje nadimanje. Piće se takođe može služiti sa toplom vodom.

Grip i prehlada

U slučaju gripa i prehlade može biti korisna za inhaliranje. Nakon ključanja vode dodajte dve ili tri kašike sode bikarbone. Udahnite isparenja 10 ili 15 minuta.