Crveno, belo ili roze? Otkrivamo koje je vino najzdravije!

Provesti veče uz čašu ili dve vina uvek je prijatno.

Ali razmišljati o posledicama takvih večeri nije baš … I ne radi se samo o jutarnjoj glavobolji koja je svima nama poznata. Međutim, kakav će efekat ovaj napitak imati na vaše telo, zavisi od mnogih faktora, naročito od njegove raznolikosti.

Znajući neke detalje, možete se zaštititi od neželjenih kalorija, pa čak i poboljšati stanje svog tela.

Crveno (crrno vino)

Jedna mala čaša (oko 175 mililitara) ovog vina u proseku sadrži oko 148 kalorija. Ovo je koliko šaka badema ili paket kokica. Velika čaša – 250 mililitara – sadrži već 211 kalorija, poput kašike maslaca od kikirikija ili tanjira jabuka. A u boci vina nalazi se 644 kalorije – što je, uzgred, relevantno za ceo čizburger i porciju pomfrita. Uzgred, od svih sorti, crveno (crno) vino je najhranljivije, ali i najzdravije! Crveno vino sadrži hranljive sastojke  (resveratrol i kvercetin – najjače antioksidante) i služi kao odlična prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Belo vino

175 mililitara sadrži 142 kalorije – usput rečeno, to je kao u jednoj velikoj banani. Velika boca sadrži oko 605 kalorija. Možemo reći da je ovo cela porcija sladoleda od karamele. Nažalost, pored bogatog ukusa, belo vino ima malo prednosti – po korisnosti značajno je niže od crvenog. Ali u svakom slučaju, vino produžava život – i to nije aforizam, već dokazana činjenica.

Roze

Da li volite da vikendom pijete ohlađeno roze? Imajte na umu da će vam mala čaša – gotovo kao u slučaju crnog vina – doneti 147 kalorija. Pomislite, možda vredi zameniti vino šoljicom vašeg omiljenog kapućina? Po sadržaju kalorija, ova pića su ista, ali od vina teže spavate, dok od kafe, naprotiv, možete osetiti porast snage.