Da li konzumiranje kolagena zaista deluje?

kolagen

Sa poznatim ličnostima, kao što su Jennifer Aniston, Kate Hudson i Kourtney Kardashian, koje hvale kolagen zbog održavanja mladolike kože i blistavog izgleda, može se reći da je trend konzumiranja kolagena poslednjih godina sve popularniji.

Proizvodi na bazi kolagena postoje na tržištu nege kože već godinama, ali se stalno pojavljuju novi načini za uključivanje ovog proteina u beauty rutinu. Bilo da je reč o balzamima na bazi kolagena, viralnim maskama za lice s dodatkom kolagena ili konzumiranju kolagenih suplemenata, čini se da je najnoviji ključ za bezbrižnu i blistavu kožu upravo kolagen.

Jennifer Aniston već godinama koristi kolagen i toliko je posvećena njegovoj upotrebi da je 2020. postala glavna kreativna direktorka kompanije Vital Proteins, brenda koji preferira za kolagenske suplemente. Kate Hudson je kreirala svoj prah od kolagena sa svojom kompanijom InBloom, i često ističe da kolagen pomaže u usporavanju prirodnog procesa starenja kože. Kourtney Kardashian takođe već godinama koristi kolagen, a njen lifestyle brend Poosh nudi suplemente u obliku matcha latte-a s kolagenom. S obzirom na veliku pažnju oko konzumiranja kolagenih suplemenata, važno je razmotriti da li je ovaj trend zaista vredan pažnje.

Šta je zapravo kolagen

Kolagen je glavni strukturni protein u našim tkivima. Prisutan je u koži, kosi, noktima, tetivama, hrskavici i kostima. Kolagen sarađuje s drugim supstancama poput hijaluronske kiseline i elastina kako bi održao elastičnost, volumen i vlažnost kože. Takođe pomaže u formiranju proteina poput keratina koji čine kožu, kosu i nokte. Naš organizam prirodno proizvodi kolagen na osnovu razgradnje proteinski bogate hrane poput ribe, mesa i bujona od kostiju. Iako naš organizam prirodno proizvodi kolagen, proces proizvodnje usporava se tokom vremena usled faktora kao što su starenje i oštećenje kože od sunca, zbog čega koža s godinama gubi elastičnost i blistavost – još jedan razlog za nošenje zaštitnog faktora.

Cilj konzumiranja kolagenskih suplemenata je povećanje nivoa kolagena u organizmu kako bi se očuvala elastičnost i vlažnost kože na višem nivou.

Kolagenska pića i prahovi obično sadrže kolagen peptide koji se mogu naći u ribi, piletini, govedini ili drugim izvorima kolagena. Međutim, mnogi kolagenski suplementi koji se mogu pronaći online takođe sadrže i druge vitamine i minerale koji mogu pomoći u zaglađivanju kože, pa je teško reći da li samo kolagen odgovara za rezultate koje mnogi ljudi primećuju.

Mnogi korisnici kolagenskih suplemenata tvrde da su primetili čvršću i glatkiju kožu s manje vidljivih bora. Iako još uvek nije potpuno istraženo da li je konzumiranje kolagena najefikasniji način upotrebe kolagena u vašoj skincare rutini, već je dokazano da kolagen može pomoći u smanjenju procesa starenja kože ako se redovno uzima.

Međutim, postoje i drugi potencijalni benefiti od kolagena osim što čini vašu kožu sjajnom. Kolagenska pića mogu pomoći u gustini kostiju. Kako kosti često postaju krhkije s godinama, kolagen može biti koristan za održavanje njihove snage. Konzumiranje kolagena može pomoći dugoročnom procesu održavanja nivoa kolagena u organizmu tokom vremena, ali je podjednako važno živeti životni stil koji pogoduje zdravoj koži. U zavisnosti od vaših ciljeva nege kože, konzumiranje kolagena može ili ne mora biti najefikasniji način održavanja svežine kože. Ako je vaš cilj poboljšanje teksture kože, elastičnosti i smanjenje bora, bolje je fokusirati se na zaštitu od sunca i korišćenje topičkih retinoida. Obimna istraživanja već su pokazala da su ove mere efikasne.

U suštini, još uvek nema dovoljno istraživanja da bi se utvrdilo da li samo konzumiranje kolagena može održavati vašu kožu glatkom ili vaše nokte jakim, ali uz prave izbore životnog stila koji ga prate, postoji dobra šansa da kolagen može pomoći vašoj koži da procveta.

Foto: Unsplash, Instagram