Da li vežbanje na prazan stomak doprinosi gubitku kilograma?

Mit ili istina? Odgovor je negde u sredini!

Gotovo je nemoguće da od poznanika, prijatelja ili rođaka niste čuli da vežba na prazan stomak ujutro kako bi sagoreo mnogo više masti od vežbanja koje bismo obavili nakon doručka.

A pošto ste verovatno ovaj mit negde čuli ili ga možda primenjujete u svakodnevnom životu, moramo vam reći da sadrži dozu istine, ali to nije 100% tačno. Sa praznim želucem ne sagorevamo više kalorija, ali ciljamo na uporne masnoće. Stručnjaci objašnjavaju da trening na prazan stomak ne znači sagorevanje više kalorija, jer uglavnom zavisi od vrste i intenziteta vežbi koje radimo. Iste kalorije sagorevamo na prazan stomak, jer je potrošnja energije ista kada radimo čučnjeve ili trčimo određenu udaljenost. Međutim, treba napomenuti da trening na prazan stoma pomaže u „buđenju“ lokalne i postojane masnoće, bez naravno da to znači da ćemo je brže sagorevati. Važno je napomenuti da trening na prazan stomak može da pomogne ne samo u mobilizaciji masti, već i u povećanju osetljivosti na insulin i hormona rasta, dva faktora povezana sa gubitkom težine.  

Šta je sa sportom visokog intenziteta?

Trening na prazan stomak pomaže u poboljšanju osetljivosti na insulin, povećava glikogen u mišićima i samim tim poboljšava performanse, posebno kod ljudi koji se bave sportovima izdržljivosti kao što su trčanje, plivanje ili vožnja biciklom. Pored gubitka kilograma, najveća korist od posta je da pojačava autofagiju, prirodni proces koji ima za cilj regeneraciju tela iznutra. To je poput procesa ćelijske reciklaže koji pomaže u borbi protiv starenja, uklanjanju toksina i sprečavanju bolesti promovišući DNK aktivnost. Da biste izvodili vežbu na prazan stomak, morate to raditi postepeno. Pored svih gore navedenih prednosti, važno je zapamtiti da vežbanje na prazan stomak zahteva postepeno prilagođavanje i određeni plan ishrane. Ne postoji jedinstvena dijeta koja je idealna za sve, pa će trening na prazan stomak ili uz minimalan unos kalorija zavisiti od pojedinca i njegove okoline. U slučaju da želite da vežbate na prazan stomak, to bi trebalo da se dešava postepeno, polako smanjujući obroke. Takođe je neophodno održavati hidrataciju pre i tokom sesije.

Ako pijete kafu?

S obzirom na to da kofein pomaže u poboljšanju performansi u teretani, ima smisla zapitati se da li je konzumiranje samo jedne šoljice kafe pre treninga isto što i trening na prazan stomak. Odgovor je da kafa nema kalorija – naravno, mora biti obična, bez šećera ili mleka. Kofein pre treninga olakšava upotrebu masti kao goriva, povećavajući njenu oksidaciju i aktivaciju mišića, poboljšavajući tako sportske performanse i odlažući umor.