Detoksikacija organizma je moguća, ali samo ako je sprovodimo pravilno – evo kako

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Ako bismo na trenutak zanemarili dijete, detoksikacija bi bila prva stvar koja unosi ozbiljnu polemiku u health-fitness-wellness svet. Sa jedne strane, to jeste prirodan proces koji umesto nas obavlja sam organizam, ali sa druge strane, i dalje nam se podvaljuju magični napici i planovi ishrane koji obećavaju nestvaran gubitak kilograma i transformisanje figure za samo nekoliko dana, a sve to pod velom magične reči – detoks. Sa treće strane, istina je da mi možemo da pospešimo ovaj proces, ali mnogo jednostavnije nego što mislimo. 

Šta uopšte znači “detoks”?

U trenutnoj kulturi ishrane reči kao što su “detoks” i “toksini” omiljene su među zagovornicima zdravog života. Pretpostavljamo da su toksini loši, a da je detoksikacija jedini način da se njih rešimo, ali šta se tu *tačno* dešava? 

Toksini su svi oni štetni molekuli koji mogu dospeti u organizam preko raznih spoljašnjih izvora kao što su sve hemikalije koje je stvorio čovek: zagađenje vazduha, hemikalije u vodi ili kozmetičkim proizvodima, lekovi, građevinski materijali u našim domovima, ali i mogu da potiču i iz prerađene hrane ili neorganskih proizvoda. I sam organizam ima svoje toksine, a to su holesterol, bakterije, virusi…

Zanimljivo je, svakako, što je naše telo zapravo prava mašina za detoksikaciju! Savršeno “osmišljen” proces detoksikacije odvija se i mimo naše volje i bez primene svih onih “magičnih” rešenja. Dakle, telo sve radi samo. Rešili smo. Jednom za svagda. Tačka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Na koji način se telo detoksikuje?

Zapravo, na mnogo načina, a to bi otprilike izgledalo ovako: jetra uklanja toksine i razlaže ih kako bi bubrezi mogli da ih izbace. Bubrezi filtriraju otpad, digestivni trakt izbacuje štetne materije iz tela kroz pražnjenje creva, a koža se detoksira znojenjem. Dakle, jetra i bubrezi igraju ključnu ulogu, ali ni digestivni trakt i koža nisu za zanemariti. Takođe, telo se može detoksikovati i – disanjem! 

U redu, ovo možda jeste previše biologije za danas, ali poenta je da je zdravo telo izgrađeno da identifikuje, obrađuje i eliminiše supstance koje su ili nepotrebne ili štetne same po sebi.

Kada toksini postaju štetni?

Uprkos tome što sve ovo može da deluje kao “amin” da se ne bavimo kontrolisanjem onoga što unosimo u sebe ili pak onoga čemu se izlažemo – nije! Iako telo može samo da se pobrine za sve, kada u našem organizmu ima previše toksina, lako je doći do “kvara”. Slikovito rečeno, naše telo je kao reka. Koju granu ili otpad tu i tamo ona će odneti sama, ali kada se oni nagomilaju… Jasno vam je. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Kako pomoći telu da se detoksikuje?

Spavajte dovoljno – san omogućava telu da uspori, da se odmori i regeneriše, a kada je tako, ono se lako može rešiti svih toksina koji su se nagomilali u toku dana. Kada ne trošite energiju na varenje hrane, kretanje ili fokusiranje na radne zadatke, energija u vašem telu može da se troši za detoksikaciju. Zato, potrudite se da imate punih sedam do devet sati dubokog, mirnog sna da bi vaše telo radilo najbolje što može.

Vodite računa o tome šta jedete – na vašu (ne)sreću, treba paziti šta jedete. Setite se – na ovaj način pomažete svom organizmu. Zato, pokušajte da unosite što više vlakana koje će pospešiti varenje, dakle raznobojnog voća i povrća, a da izbegavate prerađenu hranu i previše šećera. 

Pijte više vode – unosom dovoljne količine vode potpomažete radu bubrega koji su, sećate se, jedan od ključnih detoks igrača. No, imajte na umu da vam neće trebati nikakvi napici, praškovi ili smutiji – samo stara dobra voda koja će pomoći vašem telu da izbaci sve što mu nije potrebno. 

Vežbajte – ako se setimo da se telo detoksikuje i preko kože, znojenjem, jasno je da je potrebno da radimo nešto što će to znojenje izazvati. Dakle – vežbanje. Birajte koju god fizičku aktivnost želite i u kojoj uživate – kretanjem i radom mišića toksini se premeštaju u limfne čvorove, a zatim se izbacuju znojenjem. Osim toga, vežbanje zaista popravlja raspoloženje, a ne samo sveukupno zdravlje!

Smanjite izloženost toksinima – jasno je zaključiti da je najlakši način da sprečimo nagomilavanje toksina taj da zapravo smanjimo izloženost njima. Osim što ćete voditi računa o prethodno navedenom, obratite pažnju i na druge sitnice – filtrirajte vodu, pročišćavajte vazduh kod kuće i provodite vreme u prirodi udišući svež vazduh. Koristite “zelene” materijale u svom domu i netoksičnu/čistu kozmetiku, toaletne potrepštine i proizvode za pranje veša.

Foto: Instagram

Priredila: Ivana Tomić