Dvostruka korist: Sportski treninzi protiv stresa

5 vrsta vežbanja koje vam mogu pomoći da postanete srećniji i ublažite anksioznost.

Redovna i pravilno odabrana fizička aktivnost nije samo ključ zdravog tela, već i garancija emocionalne i psihičke stabilnosti. Međutim, ne podržavaju sve vežbe dobro raspoloženje i ublažavaju anksioznost i stres. Detaljnije ćemo vam reći koja vrsta fizičke aktivnosti će pomoći u poboljšanju kvaliteta života.

TRČANJE

Trening izdržljivosti je najefikasnija vežba za upravljanje stresom. Trčanje je najpristupačniji sport u ovoj kategoriji: nije vam potrebno članstvo u teretani ili oprema, već samo patike za trčanje i sportska oprema. Važno je postepeno povećavati brzinu i udaljenost, na kraju treninga treba da opustite telo, pa sesiju završite kratkim istezanjem. Inače, kompresione čarape ili dokolenice pomoći će ubrzanju oporavka od stresa. I ne zaboravite na vodu. Ljudi sa kardiovaskularnim bolestima, problemima sa kolenima, skočnim zglobom ili leđima, bolje je da odaberu drugu vrstu fizičke aktivnosti.

from Running GIFs via Gfycat

INTERVALNI TRENING

Intervalni trening je sjajna kombinacija kardio, aerobika i treninga sa tegovima. Pored intenzivnog gubitka kilograma i povećanja mišićne mase i izdržljivosti, ovaj trening će vam pomoći da se izborite sa stresom i ublažite napetost. Prilično je teško samostalno pravilno rasporediti teret, pa je bolje vežbati pod nadzorom iskusnog trenera.

UŽE

Uže odlično deluje za gornji deo tela, stomak i zadnjicu. To je praktičan i kompaktan deo opreme koji se može nositi čak i u tašni. Za početnike je najbolje da započnu najlonskim užetom, a takođe nikada ne skačete bosi i obavezno nosite patike sa jastučićima. Počnite sa petominutnim treningom, postepeno povećavajte vreme opterećenja, naizmenično menjajte 10 sekundi intenzivnih skokova i 20 sekundi sporih. Tokom treninga održavajte trbušnjake u dobroj formi, savijte kolena, okrenite dlanove prema nebu i uključite muziku (to povećava izdržljivost). Poput trčanja, ovaj sport nije pogodan za ljude sa povredama kolena ili kardiovaskularnim bolestima.

BOKS

Nekoliko naučnih studija potvrdilo je da boks poboljšava raspoloženje. Ovaj sport pomaže da se rešite besa, iritacije, agresije. Japansko društvo za fizičko vaspitanje dokazalo je da oni koji treiraju boks imaju bolje raspoloženje. Pored toga, boks je odličan za stidljive i povučene ljude koji često potiskuju svoje emocije u svakodnevnom životu.

via Gfycat

BIKRAM JOGA

Bikram joga je kombinacija sporog vežbanja i vežbi disanja u teretani zagrejanoj na 40 ° C. Prednost treninga je u tome što se tokom vrućine eliminiše maksimum toksina, telo se bolje predaje istezanju i opušta se što je više moguće.