Fitnes za radnim stolom

Deset vežbi istezanja koje možete da uradite za radnim stolom držaće vas u ravnoteži i činiti da se osećate dobro.

Ako pripadate većini savremenih ljudi, velika je šansa da provodite previše vremena za radnim stolom, zakopani u neku blagodet digitalne ere, od ekrana do e-poruka. Društvene mreže ne moramo ni pominjati. Savremeni život se vodi upravo tako, da se većina vremena potroši sedeći.

Radni dan počinjete putovanjem na posao, ulazite u kancelariju i sedate za svoj sto. Sastanci, konferencijski pozivi, čak i malo tračerskih susreta sa kolegama – sve se završava sedeći. Koliko puta vam se dogodilo da i pauzu za ručak koristite za radnim stolom? Pred kraj dana, kada dođete kući, verovatno ne možete dočekati da se ispružite na kauču. Nažalost, dobro je poznato i to da nam sedenje uništava zdravlje: sigurno će nas učiniti debelima, a povećava se rizik za dijabetes i srčana oboljenja, kao i za gubitak snage mišića i kostiju.

Dobra vest je da uz malo više aktivnosti u samoj kancelariji mi zapravo možemo da preokrenemo loše efekte, pa i izgubimo nekoliko kilograma. Postoji bezbroj načina za to, a jedan od njih jesu vežbe na stolici ili istezanje. Ali pre toga obratite pažnju na stolicu. Jedan od najboljih načina da eliminišete bol u leđima i ukočen vrat jeste da budete sigurni da pravilno sedite. Glava je teška, i što se više povija unapred, odnosno nije u pravoj osi sa kičmom, ona postaje još teža. Pobrinite se da vaša stolica bude na pravoj visini. Stopala moraju stajati ravno na podu, a kolena i kukovi pod uglom od 90 stepeni. Držite donji deo leđa pritisnut uz stolicu kako biste održali dobar stav. Takođe, jedan od najvažnijih načina da se izbegne povijanje glave unapred jeste da vam gornja trećina monitora bude iznad nivoa očiju.

Sledećih deset vežbi istezanja koje možete da uradite za radnim stolom držaće vas u ravnoteži i činiti da se osećete dobro. 

1.Gumeni vrat: ispravite se na stolici što više možete i spustite desno uvo prema desnom ramenu (ne morate ga doticati). Držite glavu u tom položaju nekoliko sekundi i ponovite isto za levu stranu.

2. Dosegnite zvezde: isprepletite prste i ruke, povucite ih uvis, što više možete, držeći dlanove okrenute tako da gledaju u plafon.

3. Okrenite se oko sebe: okrenite glavu ulevo i pokušajte da pogledate preko ramena. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi i ponovite pokret udesno.

4. Lutajuća brada: spustite bradu prema grudima i pažljivo, veoma pažljivo i polako okrenite glavu na jednu stranu, pa na drugu.

5. Slegnite ramenima: podignite oba ramena prema ušima, držite ih nekoliko sekundi u tom položaju, pa otpustite. Ponovite nekoliko puta.

6.  Otvorite grudni koš: povucite ruke unazad, pritisnite dlanove jedan uz drugi i sedite u tom položaju 5 do 10 sekundi. Ovu vežbu možete češće ponavljati tokom dana.

7. Mali vojnik: odmaknite se od stola, sedite uspravno i ispružite desnu ruku ka plafonu, što više možete. Podignite levu nogu ispod stola i pokušajte desnom rukom da dotaknete levo stopalo. Ponovite ovu vežbu 8 do 10 puta, a onda pređite na drugu stranu.

8.  Zagrljaj za kolena: savijte koleno desne noge, podignite nogu i uhvatite je sa obe ruke, povlačeći je što bliže grudima. Zadržite nogu u tom položaju 5 do 10 sekundi, a onda ponovite vežbu sa levom nogom.

9.  Ruka preko glave: ispružite desnu ruku, potom je savijte nad glavom i povucite što je moguće više na levu stranu. Nežno je prihvatite drugom rukom i još malo istegnite, zadržavajući se u tom položaju nekoliko sekundi. Ponovite vežbu za drugu ruku.

10. Stisak kolena: ova vežba je izvrsna za gluteus. Priljubite kolena dok sedite i lagano pritiskajte jedno koleno o drugo, i to tako što najpre pritiskate desnim kolenom levo, a onda promenite strane.

Photo: Profimedia