Fitnes za sve: Probudite svoje telo i dajte mu neophodnu snagu i izdržljivost

Proleće je savršeno vreme da se posvetite svojim fitnes ciljevima i donesete zdrave izbore. Vežbanje bi trebalo da bude stil života, a ne aktivnost koje se setimo kada želimo da izgubimo kilograme, što najveći broj žena praktikuje i posle izvesnog vremena vrlo lako i brzo odustane. Suštinskim poimanjem značaja fitnesa, lakše ćemo mu se posvetiti, jer je on sinonim za zdravlje, kako fizičko tako i mentalno. U zavisnosti od starosne dobi, fizičke kondicije i zdravstvengo stanja, odabraćete vrstu aktivnosti i dinamiku. Važno je slušati svoje telo, a konsultacija sa stručnjakom svakako je dobrodošla.

POSTAVITE REALNE CILJEVE

Pre nego što započnete bilo koji fitnes program, važno je da sebi postavite realne ciljeve. Razmislite šta želite da postignete i koje korake treba da preduzmete da biste to postigli. Postavite male ciljeve koji su dostižni i polako ih gradite. Počnite sa lakšim vežbama i postepeno povećavajte trajanje i intenzitet kako bi se vaše telo prilagodilo. Ovo će vam pomoći da sprečite povrede i da budete motivisani.

PROBAJTE NEŠTO NOVO

Proleće je odlično vreme da u svoju sportsku rutinu uvrstite nove aktivnosti. Vožnja bicikla, trčanje, igranje tenisa, badmintona ili odbojke, odlični su načini da boravite u prirodi i zabavite se sa prijateljima.

VEŽBAJTE U DRUŠTVU

Pronađite prijatelja ili člana porodice koji deli vaše fitnes ciljeve i napravite plan da redovno trenirate zajedno. To će vas motivisati da budete odgovorni i vežbanje učiniti prijatnijim.

FITNES UZ APLIKACIJU

Mnogo je aplikacija za fitnes i može se reći da su sve odlično koncipirane, ali odabir zavisi od vaših inteserovanja, fizičkih mogućnosti i ciljeva koje želite da postignetenes ciljevima. Ako želite da dobijete snagu i dižete teret, potrebna će vam biti drugačija aplikacija u odnosu na nekoga ko želi da uživa u kardio treningu visokog intenziteta. Za većinu nas, raznovrsnost je ključna. Najbolje je odabrati aplikaciju sa širokim izborom i raznovrsnim stilovima vežbanja, tako da možete da se prilagodite na osnovu svog raspoloženja i rasporeda. Budući da postoji mnogo besplatnih aplikacija, slobodno isprobajte, nedelju, dve, onu koja vam se učini da odgovara vašim fizičkim potrebama i mogućnostima. Lista aplikacija ističe se po jednostavnosti korišćenja, raznovrsnosti i kvalitetu treninga. Neke pružaju samo besplatnu probnu verziju, ali vam ona može dati dobru predstavu o tome da li vam aplikacija odgovara ili ne.

KAKO OSTATI MOTIVISAN

Budite strpljivi. Najteži deo treninga je pojavljivanje, a to bi se moglo shvatiti bukvalno, kao što je odlazak u teretanu. Ali radi se i o nečemu tako jednostavnom kao što je obuvanje patika. Ulaganje početnih napora pomaže vam da krenete napred. Važno je da radite kombinaciju kardio treninga i vežbanja  sa tegovima kako biste imali najviše koristi od svojih treninga. Dajte sebi vremena za odmor i oporavak. Dozvolite sebi barem jedan ili dva dana u nedelji da se odmorite.

Ljudi koji se preforsiraju i vežbaju sedam dana u nedelji mogu primetiti smanjenje mišićne snage i kardiovaskularne kondicije, a takođe su u većem riziku od hroničnih i akutnih povreda. Ne pritiskajte sebe, možete da učinite vežbu lakim ili teškim koliko vam je potrebno tog dana, odnosno u zavisnosti kako se osećate. Jedino je važno da ne odustajete, ma koliko vam nije do vežbanja.

Tekst: S.M.

Foto: Unsplash