Ginekolog otkriva: koja pitanja morate postaviti svom lekaru

Poput plaćanja računa i poreza, poseta ginekologu je apsolutno neophodna, iako nije nimalo zabavna…

Ipak, onda kada odete kod ginekologa, verovatno izgubite pojam o vremenu i prostoru i zaboravite na sva pitanja koja ste želeli da postavite. Baš iz tog razloga, odlučili smo da popričamo sa stručnjacima i otkrijemo vam pet pitanja koja morate postaviti svom lekaru. 

Kada treba razmotriti zamrzavanje jajnih ćelija? 

Sredinom tridesetih godina, naša plodnost značajno opada, pa bi svakako trebalo pre toga da razmišljate na tu temu. Konsultujte se sa svojim lekarom o svim detaljima koji vas zanimaju. 

Da li možete ostati u drugom stanju tokom menstruacije?

Ukoliko pokušavate da zatrudnite, znajte da je to moguće i tokom menstruacije, ali u znatno manjoj meri. Posavetujte se sa svojim lekarom o vašoj ovulaciji za najbolje rezultate. 

Da li je sve u redu s vašim zdravljem ako ne dobijate menstruaciju svakog meseca dok uzimate kontraceptivne pilule? 

Pa, jedna od nuspojava kontraceptivnih tableta jeste slaba ili nepostojeća menstruacija. Za mnoge žene, ovo je veoma prijatna nuspojava. Ipak, u svakom slučaju bi trebalo da se konsultujete sa svojim lekarom, koji će verovatno preporučiti proveru hormona. 

Da li se možete ugojiti od kontraceptivnih tableta?

Ovo pitanje je veoma popularno. Kontraceptivne pilule imaju najizraženije nuspojave tokom prva dva do tri meseca uzimanja – neredovne menstruacije, osetljivost grudi, mučninu, nadimanje i glavobolje. Ipak, ukoliko kojim slučajem dobijete više kilograma, posavetujte se sa svojim lekarom i eventualno promenite tablete koje koristite. 

Da li se vagina sama čisti? 

Ukoliko smatrate da vam je potrebno, takoreći dodatno održavanje u intimnoj regiji, pitajte svog lekara za preporuke intimnih gelova za tuširanje i sličnih stvari.