Zašto je neophodna hidratacija tela i kako to postići

Svi znamo da je svakodnevno i često konzumiranje vode neophodno, ali mnogi od nas na to nisu navikli. Voda je zamenjena drugim napicima, poput kafe i sokova.

Prosečna osoba treba dnevno da unese oko dva litra vode, odnosno 8-12 čaša. Ova količina, međutim, ne bi trebalo da se unese u roku od nekoliko sati. 

U zavisnosti od tela i da li neko vežba ili pati od neke bolesti, postoji idealna količina vode. Generalno, veoma je važno nikada ne zaboraviti popiti čašu vode kada se probudimo i jednu pre spavanja, jer naše telo nije hidrirano tokom sati sna, „tečnost se gubi“ i treba je nadoknaditi i uspostaviti ravnotežu u našem telu.

Za stalnu hidrataciju koja će doneti pozitivne koristi za naše zdravlje i naše telo, ne bismo smeli piti vodu samo kada osetimo žeđ, jer to onda znači da smo već dehidrirani, što uopšte nije dobro.

Ljudski mozak se sastoji od 95% vode, naša krv se sastoji od 82% vode, a naša pluća od 90% vode. Gubitak samo 2% potrebne količine može prouzrokovati simptome dehidracije, kao što je nemogućnost koncentracije i problemi sa pamćenjem.

Ako još uvek niste uvereni u važnost hidratacije, u nastavku ćete pronaći 5 razloga zbog kojih je važno da telo uvek bude hidrirano:

Voda može da utoli žeđ bolje od bilo čega drugog

Možda osećate da ispijanje kafe, čaja ili hladnog napitka pomaže u hidrataciji vašeg tela, ali to nije tačno. Nijedan napitak ne može da utoli žeđ kao voda.

Pomaže koži

Tajna zdrave i blistave kože leži u vodi za piće. Ako naviknete na svakodnevnu hidrataciju, jedino što je sigurno jeste da ćete s vremenom videti brilijantne rezultate na koži.

Čisti telo

Voda doprinosi procesu uklanjanja toksina i bilo koje druge vrste otpada koji nam u telu nisu potrebni.

Nudi pogodnosti svima koji vežbaju

Ako ste dovoljno hidrirani pre vežbanja, ovo vam automatski olakšava budnost, a istovremeno pomaže ubrzavanju oporavka mišićnog sistema nakon intenzivnog treninga.

Štiti od zdravstvenih problema

Organizam sa odgovarajućom količinom vode može sprečiti srčana oboljenja, probavne probleme i eliminisati rizik od raka.

Hrana koja pomaže hidrataciji

Naravno, pored vode, postoje i prave namirnice koje nam pomažu da održavamo telo hidriranim.  

Lubenica (92% vode), paradajz (95%), dinja (90%), krastavci (95%), grožđe (70%), tikvice (95%), grejpfrut (oko 90%). Takođe, mešana zelena salata može da sadrži oko 92-95% vode.

Pridržavajte se pravilne ishrane, pronađite recepte za zdrave supe koje pomažu hidrataciji i nadasve ne zaboravite na čašu  vode koja će vas pratiti tokom dana. 

foto:glow