#Imunitet: probiotici za brzi oporavak

Šta jesti kako se ne biste razboleli ili barem, brzo oporavili?

Šta ako vas, uprkos svim naporima – borovnice za doručak, bademi za ručak, losos za večeru – prehlada ili sezonski grip, ipak obori?

Pijte puno vode i dodajte u ishranu probiotske proizvode – kefir, jogurt ili voćne napitke sa bifidobakterijama. Postoje mnoge studije o prednostima probiotika u borbi protiv respiratornih virusnih bolesti. I većina naučnika je zaključila da jogurti i drugi mlečni proizvodi ne pomažu u prevenciji akutnih respiratornih infekcija, ali mogu ublažiti simptome početka bolesti – i to vrlo značajno.

Na to posebno ukazuju rezultati studije objavljene 2014. godine u Britanskom časopisu za ishranu. Ispada da jogurt, kefir i drugi proizvodi sa laktobacilom skraćuju trajanje bolesti i olakšavaju njen tok. To potvrđuje i „svežiji“ rad objavljen 2018. u časopisu Sinthetic and Sistem Biotechnology, čiji autori napominju da proizvodi sa laktobacilima značajno ublažavaju simptome gripa na temperaturama iznad 38 °.

Uopšte, ako ste tokom bolesti navikli da preskačete nekoliko obroka i zamenite ih bocom jogurta, nastavite istim putem. Ako ne, pokušajte – možda će se kašalj i curenje iz nosa brže povući.

foto:bazaar.ru