#Imunitet: spavanje nije samo recept za lepotu, već je i garancija zdravlja

Sećate se izraza „spavanje je najbolji lek“?

Pitanje „kako ojačati imuni sistem“ tokom pandemije koronavirusa i epidemije sezonskog gripa postaje posebno relevantno. Ako ste svoju ishranu već upotpunili borovnicama i bademima i ne možete zamisliti dan bez čaše soka od celera, potrudite se da niste zaboravili na ono najvažnije – zdrav san.

Ranije su majke i bake pri svakoj tegobi savetovale „spavaj, sve će proći“, a sada se i lekari slažu sa ovim starim savetom. 2011. godine, grupa istraživača sa Univerziteta u Tubingenu otkrila je da redovno i dugotrajno spavanje ima pozitivan uticaj na imuni sistem. Nedostatak sna slabi zaštitne funkcije tela i negativno utiče na tekuće biohemijske procese, uključujući i one koje pokreću lekovi. Da bi bili sigurni u to, naučnici su dali vakcinu sa hepatitisom A  grupama ispitanika; nekima je bilo dozvoljeno da spavaju, dok je drugima traženo da ostanu budni jedan dan. Sledeći krvni test pokazao je da su reakcije na vakcinaciju i opšti imuni odgovor ispitanika prve grupe mnogo bolji od njihovih drugova, koji su iscrpljeni nesanicom. Sve zbog bolje hormonske ravnoteže, boljeg protoka krvi i limfe, a samim tim i veće aktivnosti imunih ćelija. Isti naučnici koji su proučavali zavisnost imuniteta i sna došli su do istih zaključaka.

Koje zaključke iz toga možete izvući?

Vrlo jednostavno: bez obzira na to koliko se oslanjate na superhranu, đumbir, zdrave napitke ili vitaminske suplemente za „imunitet“, glavna stvar koja će ih naterati da deluju sto posto je zdrav san. Možda je u bliskoj budućnosti ovo najbolja motivacija da ne ostanete do kasno u noć, manje surfujete internetom i ograničite se na gledanje filmova i TV emisije pre spavanja.