Kako brokoli može da vam pomogne da efikasno smršate za nekoliko dana

Hrskav i ukusan brokoli ide dobro uz bilo koji obrok. Ovo nije samo zdrava i hranljiva vrsta povrća, već odličan lek za višak kilograma. Sa neophodnim hranljivim sastojcima i malo kalorija, brokoli se može nazvati jednom od glavnih supernamirnica i pomoć za mršavljenje.

ŠTA BROCKOLI ČINI TAKO KORISNIM

Brokoli sadrži mnoge minerale poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, cinka i natrijuma, kao i vitamine B1, B2, B6, E i vitamin C, provitamin A. Ove hranljive materije podržavaju sve vitalne funkcije tela, a brokoli takođe jača imuni sistem i deluje protivupalno. Studije su pokazale da brokoli može smanjiti rizik od raka dojke i prostate, kao i raka debelog creva.

DIJETA SA BROKOLIJEM: KAKO POVRĆE POMAŽE DA SMRŠATE

Oni koji žele da izgube nekoliko kilograma treba redovno da jedu brokoli. Sa samo 25 kalorija u 100 grama, ovo povrće spada u jedno od najdijetalnijih. U isto vreme, brokoli sadrži puno dragocenih vlakana, koja će vam dugo pružiti osećaj sitosti i sprečiti žudnju za hranom.

Vlakna takođe omogućavaju telu da razgrađuje masti koje okružuju naše unutrašnje organe. Unos više od deset grama vlakana dnevno može smanjiti masnoću na stomaku za četiri procenta. Prema Nemačkom nutricionističkom društvu (DEG), žene se podstiču da unose 30 grama vlakana dnevno. Brokoli sadrži oko tri grama vlakana na 100 grama. Naravno, ne treba zaboraviti da i druge vrste povrća sadrže vlakna i vitamine, štaviše, monotona dijeta nema smisla i uvek se neuspešno završava.

Gubitak kilograma sa brokolijem nije efikasan samo zbog niskog sadržaja kalorija i velikog sadržaja vlakana: brokoli sadrži sulforafan, sekundarnu biljnu supstancu koja ima antioksidativni efekat na telo. Aktivira pretvaranje „loših“ belih masnih ćelija u „dobre“ smeđe masne ćelije, što na kraju dovodi do smanjenja bele masti. 

foto:Pinterest