Kako da pijete više vode? Lakše je nego što mislite

Da li je moguće da smo toliko zauzeti i zaboravni, ili pak lenji, da je neko morao da izmisli aplikaciju koja će nas podsećati da pijemo vodu?  O da, jesmo, jer ako je verovati istraživanju magazina Forbes, odnosno anketi koja je sprovedena o najčešćim novogodišnjim rezolucijama, većina svake godine želi više da vežba, da pije manje alkohola, jede zdravijeunosi više vode. A ima li boljeg trenutka za usvajanje dobrih navika nego na početku godine?

Jedan od najlakših načina da pijete više vode je, verovali ili ne, dodavanje ukusa. Mnogi se od nas se pre uhvate za đus, koka-kolu, pa i za čaj, nego za  jedinu tečnost koja nema miris. Zahvaljujući mnogim kompanijama, koje pre nego što izbace neki proizvod naprave podrobnu analizu tržišta, danas u apsolutno svim radnjama možete da kupite vodu sa ukusima (plus raznim dodacima kao što su cink, vitamin C, kolagen). Ako ne želite da dajete pare na to (jer moguće da je jedna od vaših novogodišnjih rezolucija i ta da razumnije barate novcem), jednostavno – napunite neku staklenu flašu vodom sa česme (ako ste sigurni da je zdrava za piće) i dodajte krišku limuna, pomorandže, jagode, maline, borovnice, nanu i napravite sami svoje omiljeno, a sa nula kalorija i šećera, piće s ukusom.

Evo još nekih saveta za to kako da ne zaboravite da pijete vodu. Setite se da popijete jednu čašu pre svakog obroka, tako ćete ne samo manje jesti, nego ćete se i više hidrirati. Popijte vodu svaki put kad izađete iz toaleta. Popijte vodu svaki put kad ste žedni (tako ćete sigurno biti hidrirani, ali ne i dodatno hidrirani). 

Postavite podsednik na telefonu ili skinite aplikaciju (najpopularnija je Water Your Body). Trik da zavarate svoj organizam kako bi sam tražio više vode jeste da dodate malo ljutkastih začina hrani, kao i da za stolom na kojem radite uvek držite flašu s vodom – biće vam nadohvat ruke, a i stalno ćete gledati u nju, pa ćete se pre setiti da posegnete za tečnošću. Ako izlazite uveče, uz svako popijeno piće, popijte i čašu vode, tako ujutru nećete osećati mamurluk, bićete lepo hidrirani i manje ćete popiti. I u restoranu možete tražiti vodu umesto alkohola – posmatrajte je kao najeftinije predjelo, manje ćete jesti, a ostaće vam više novca u novčaniku. Iako je preporučeni dnevni unos tečnosti minimum dva litra, popijte barem pet čaša vode, a ostatak unesite kroz supice, čajeve, voće i povrće. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram