Kako da vam 2024. bude bolja bez (velikih) životnih promena

Dosta vam je uobičajenih novogodišnjih rezolucija? Pitali smo stručnjake kako da poboljšate svoj život 2024. godine, a da ne učinite ništa previše drastično.

Baby steps za odlično zdravlje

Zdrav život se ne odnosi na radikalne promene. Radi se o malim, jednostavnim, doslednim odlukama koje neguju vaše mentalno i fizičko zdravlje. Dakle, umesto da pokušavate da sve popravite i da se grdite zbog neizbežnog pada iz nerealnih očekivanja, razmislite o tome da se svakog dana približavate 1% tom cilju.

Pozovite svoje drage žene

Nemojte misliti da morate sve same. Okružite se svojim sestrama i prijateljicama.

Fokusirajte se na lične veštine

Razmislite o tome šta vam je lako na poslu. Svi imamo prirodne talente, ali smo skloni da ih potcenjujemo, samo zato što mislimo da svako to može – jer ne može. Svi smo različiti i imamo svoje vrline i mane. Zato ne brinite o tome u čemu ste loši, razmišljajte uglavnom o onome što volite i u čemu ste dobri. Zato vas drugi cene.

Prestanite da odlažete obaveze

Ako ne želite da radite nešto danas, nemojte pristati na to za mesec dana. Tada nećete biti više uzbuđeni da to uradite i bez sumnje ćete na kraju otkazati.

Malo više cenite partnera

Validacija je tajni sastojak srećnijeg, zdravijeg odnosa. Kada potvrđujete svog partnera, priznajete i prepoznajete njegova osećanja, misli i iskustva kao legitimna. To ne znači da se morate složiti sa onim što oni govore. Samo morate biti u stanju da razumete i saosećate sa njihovom tačkom gledišta.

Sređujte se prvenstveno za sebe

Nosite one komade koji vas zaista uzbuđuju i izazivaju vam radost.

Nemojte biti perfekcionista

Žene posebno osećaju da moraju sve da urade savršeno ili nikako i to može da vas sputava. Život je mnogo lakši kada se malo opustite.

Napustite loš dejt bez griže savesti

Ako ste na lošem sastanku, procenite trenutak kada morate da odete, trenutak kada je vreme da se oslobodite torture sitnog razgovora.

Progovorite

Ako se ikada osećate nervozno zbog javnog govora, samo zapamtite: nikada ne možete govoriti preglasno ili presporo.

Pomirite se sa iznajmljivanjem stana

Preokrenite priču da niste dovoljlno finansijski uspešni ako i dalje živite kao podstanar u kasnim 30-im ili 40-im, sa decom u paketu. Posedovanje doma nije nužno ( a i našim generacijama je pilično izvan domašaja u 21. veku, nažalost) za finansijsku stabilnost. Razmislite, uspeh je sam po sebi što i u 2024. možete da platite krov nad glavom i uredite svoj život kako želite.

Ponavljajte za nama: “Nije bitno”

Kada nam autobus pobegne ili smo pogrešili datum poslovnog sastanka ume da frustrira, ali tu više ništa ne može da se uradi – više nije bitno. Ove stvari se dešavaju i ova mala rečenica nas podseća da, u velikoj šemi stvari, nije smak sveta, i da ćete to već nekako rešiti.

Foto: Unsplash, Pexels