Kako epsom so podstiče gubitak težine i utiče na zdravlje kože

Epsom so ili magnezijum sulfat značajno se razlikuje u sastavu od obične soli.

Prvo, ova so je odlična za rituale lepote, uklanja višak tečnosti iz tela, pokreće metaboličke procese, pomaže da se oslobodite crvenila i manjih upala, dok je obična so pogodnija za eksperimente u kuhinji.

Evo bližeg pogleda na to kako epsom so deluje i kako je pravilno koristiti.

Šta je Epsom so?

Epsom so ili magnezijum sulfat je beli kristalni prah a dostupna je i u vidu kristala. Lako su rastvorljivi u vodi, gorkog su i vrlo slanog ukusa. Epsom so može se lako kupiti u apotekama. So je najbolje držati dalje od svetlosti, toplote i vlage.

Kako koristiti Epsom so?

Kao detoks kupka

Magnezijum sulfat posebno dobro apsorbuje koža, pa je slana kupka odličan način za ozdravljenje vašeg tela i uravnoteženje nivoa magnezijuma. Studije pokazuju da su sportisti doživeli značajno povećanje nivoa magnezijuma u ​​krvi nakon 12-minutne kupke slane soli, što im je pomoglo da se brže oporave od napornih vežbi.

Svojstva slane kupke:

ublažava bol i napetost mišića;

obnavlja ravnotežu tečnosti u organizmu;

ima pozitivan uticaj na nervni sistem; poboljšava kvalitet kože i omekšava je.

Oni koji pate od suve kože treba da dodaju nekoliko kapi ulja u kupku; proces detoksikacije je toliko moćan da redovne kupke sa epsom soli mogu da vam pomognu da izgubite kilograme.

Recept za kupku

U toplu kupku dodajte dve šolje epsom soli i nekoliko kapi esencijalnog ulja. Preporučuje se ležati u vodi najmanje 15 minuta.

Epsom piling za telo

Piling omekšava hrapavu kožu (laktovi, pete, kolena), podstiče cirkulaciju krvi i ima protivupalno dejstvo. Ako je vaša koža iritirana ili osetljiva, najbolje je odložiti piling na neko vreme.

Recept za piling

Pomešajte Epsom so i maslac dok ne dobijete kašastu smesu. Masirajte kožu, isperite vodom.

Parna kupka za lice

Epsom so je sjajna za osetljivu kožu: temeljno čisti pore i dezinfikuje, dajući jednoličan ten i sjaj koži.

Recept za parnu kupku za lice

Dodajte nekoliko kašika Epsom soli u posudu sa toplom vodom. Lice bi trebalo biti iznad posude. Nakon postupka koristite tonik i kremu za lice.

Epsom so se takođe može uzimati oralno u medicinske svrhe. Ima dva različita efekta: so deluje kao laksativ na telo i pročišćava creva i podstiče detoksikaciju tokom posta. Prirodno prodire u gastrointestinalni trakt bez iritacije crevne mukoze i pruža nežno čišćenje.

Tri kašike epsom soli pomešajte sa 200-300 ml vode, dobro promešajte da se potpuno rastopi. Najbolje je da popijete celu mešavinu u jednom potezu, rastvor će biti vrlo gorak, ali možete dodati nekoliko kapi limuna da ukus bude manje oštar. Pre nego što uzmete so, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom, u nekim slučajevima može doći do neželjenih efekata.

foto:elle.ru