Magična svojstva kokosa

Plusevi koji se kriju ispod ljuske tropskog voća!

Kokos se više ne smatra egzotičnim – u bilo kojem supermarketu možete kupiti ne samo orašaste plodove, već i kokosovo mleko, ulje, vodu, šećer, brašno za beauty eksperimente.

A sve zato što, prvo, lako se uzgajaju, a drugo, hranjivoj vrednosti ovog dara prirode zavidiće svako voće i povrće. Kokos lako može da obezbedi dnevnu dozu hranljivih sastojaka, jer je neverovatno bogata vitaminima, vlaknima, mineralima i istovremeno je skroman u kalorijama.

Na policama postoje dve sorte: mladi zeleni (ili sa belom korom, ako je spoljna ljuska prethodno uklonjena) i zreli orah sa karakterističnom “dlakavom” školjkom.

Pogledajmo bliže za šta su sve dobri plodovi kokosa.

Za zdravlje organizma

Zeleni kokosi bogati vlagom su nezamenjivi izvor elektrolita koji hidriraju telo da bi podržali mišiće. Nakon intenzivnog vežbanja, ima smisla piti kokos, a ne običnu vodu koja, između ostalog, sadrži mnogo enzima, malo ugljenih hidrata, poboljšava varenje, ubrzava metabolizam, a prirodni citokinini (biljni hormoni koji podstiču deobu ćelija) u ovom napitku imaju antikancerogena i svojstva protiv starenja. Kokosova kaša bogata je antioksidansima, zdravim mastima, askorbinskom kiselinom, vitaminima B grupe, biljnim proteinima i korisnim mineralima. Cink i selen podržavaju neometano funkcionisanje štitne žlezde, gvožđe je neophodno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, magnezijum obezbeđuje ravnotežu elektrolita, kalijum brine o funkciji živaca, a bakar smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.

Pomaže kod gubitka težine

Da budemo iskreni, još uvek postoji naučna rasprava o korisnosti kokosovih masti, ali sa pouzdanjem možemo reći: prilikom kupovine kokosovog ulja birate pravi proizvod. Sirovo, nerafinisano ulje dobija se iz zrelih orašastih plodova. Iako je kokosovo ulje zasićeno masnoćama, ono se razlikuje od visokokaloričnih masti dugog lanca.

Poboljšava izgled kože

Od davnina se kokosovo ulje smatra jedinstvenim beauty lekom koji može poboljšati stanje kože i kose. Mnogi brendovi proizvode preparate za negu na osnovu kokosa ili barem sa egzotičnim mirisom tropskog voća. Da biste shvatili prednosti kokosa u negovanju i vlaženju kože, ne morate kupovati kremu – kvalitetno ekstra devičansko ulje za kuvanje savršeno će se nositi sa ulogom kozmetičkog proizvoda. Kokosovo ulje će takođe uspešno obezbediti hidratantnu terapiju za kožu sklonu aknama. Laurinska kiselina pomaže u borbi protiv upale stvaranjem prirodne antiseptičke barijere koja zadržava vlagu.

Dakle, evo 10 glavnih prednosti kokosa:

Podržava zdravlje imunološkog sistema kao antivirusno, antibakterijsko, protiv-gljivično i anti-parazitno sredstvo.

Omogućava prirodni izvor brze energije, poboljšavajući fizičke i atletske performanse.

Poboljšava varenje i apsorpciju hranljivih sastojaka, vitamina i minerala.

Stabilizuje izlučivanje insulina i kontroliše simptome dijabetesa.

Pomaže u uklanjanju slobodnih radikala koji uzrokuju prerano starenje i degenerativne bolesti. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti povećanjem nivoa “dobrog” holesterola (HDL – lipoprotein visoke gustine).

Obnavlja i održava funkciju štitne žlezde.

Štiti od bolesti bubrega i bešike.

Doprinosi u borbi protiv viška kilograma.

Podržava zdravu kožu i kosu i pruža zaštitu od sunca.

foto:elle.ru