Magnezijum dijeta omogućava da izgubite kilograme i ojačate vaše kosti

Magnezijum dijeta pomaže da izgubite višak kilograma, ne budete gladni i nudi dobro snabdevanje korisnim materijama!

Magnezijum dijeta je namenjena onima koji žele da izgube višak kilograma, a da pritom ne narušavaju svoje zdravlje. U stvari, konzumiramo hranu koja sadrži visok nivo magnezijuma, odličan i za mršavljenje i za jačanje kostiju, mišića i mekih tkiva.

Šta je magnezijum dijeta?

Magnezijum dijeta, kao što i ime kaže, plan je ishrane koji se zasniva na unosu hrane bogate ovim mineralom. Magnezijum je osnovni mineral za čovekovo mentalno i fizičko blagostanje. U telu je četvrti najzastupljeniji mineral, neophodan za zdravlje. Oko 99% ukupnog magnezijuma se skladišti u kostima, mišićima i mekim tkivima, dok je 1% u krvi. Nizak nivo magnezijuma je povezan sa nekoliko kritičnih bolesti i stanja kao što su Alchajmer, dijabetes tipa 2, otpornost na insulin, migrena, hipertenzija, poremećaj hiperaktivnosti i nedostatak pažnje. Manjak magnezijuma ima neprijatne posledice, u nekim slučajevima opasne po zdravlje osobe. Nažalost, čak i zdrava ishrana može dovesti do nedostatka ove materije, zbog čega se uvek preporučuje uzimanje mnogih namirnica bogatih magnezijumom. Tako magnezijum dijeta postaje odličan saveznik za održavanje dobrog zdravlja.

Hrana na kojoj se zasniva ova dijeta očigledno je bogata magnezijumom. Među deset preporučenih namirnica izdvajaju se spanać, blitva, crni pasulj i avokado. Sušeno voće je takođe bitno, a preferiraju se sušene smokve, bademi i semenke bundeve, istinski saveznici zdravlja i lepote. Za sveže voće, međutim, najbolje su banane i sveže smokve. Kao probiotike, jogurt i kefir da poboljšate bakterijsku floru, a tu je i ukusno maženje: tamna čokolada, pravi koncentrat magnezijuma.

Magnezijum dijeta: šta jesti za doručak

Ujutro možete izabrati jedan od sledeća četiri menija.

Kafa sa mlekom, dve kriške pšeničnog hleba prepečene sa dve porcije sira sa malo masnoće ili sa dve kriške piletine ili ćuretine ili čajnom kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Alternativno, čaša mleka sa kakao prahom i oko 30 g žitarica i vlakana. Infuzija ili čaj, prirodni ili voćni jogurt, voće ili čaša voćnog soka takođe su deo menija. Na kraju, možete izabrati kafu makijato, par integralnih keksića, oko 60 g svežeg sira.

Šta jesti za užinu?

Magnezijum dijeta predlaže da u konzumirate čaj ili kafu makijato, 50 g oraha ili voćni jogurt sa malo masti ili sveže voće. Inače dozvoljen je i tost sa kriškom piletine ili ćuretine ili namaz od sira sa malo masnoće.

Šta jesti za ručak?

Za ručak, najmanje tri puta nedeljno, morate da konzumirate samo jedno jelo po vašem izboru od sledećeg: žitarice (80 g izvagane nakon kuvanja); 200 g kuvanog ili pečenog krompira. Kao prilog, dodajte povrće, zelenu salatu ili mahunarke. Mahunarke (40 g izvagati pre kuvanja), jesti vruće ili u salati sa dodatkom paradajza, luka i paprike. U preostalim danima u nedelji možete da konzumirate sledeće obroke: 300 g salate ili 200 g zelenog povrća kao što su blitva i kuvani spanać, ili supu od povrća. U minimalnim količinama dozvoljeni su i kukuruz, grašak, pasulj i kiseli krastavci.

Takođe možete odabrati drugačiji obrok za ručak – 100 grama teletine, govedine ili svinjetine ili 100 g pilećih ili ćurećih prsa bez kože. Ili 125 g bele ribe, 100 g plave ribe ili 150 g školjki, školjki, lignji i plodova mora uopšte. Za one koji ne žele da konzumiraju meso i ribu, dobro je kuvano jaje, meko kuvano, kajgana ili napravljeno kao omlet. Možete konzumirati porciju hleba od punog zrna pšenice (20 g) i svežeg voća.

Magnezijum dijeta: šta jesti za užinu

Popodnevna užina može uključivati čaj ili kafu s mlekom. Alternativno je voće, jogurt sa malo masti ili čaša soka od limuna.

Šta jesti za večeru

Za večeru su sledeća tri menija.

Mešana salata ili povrće (200 g) na pari sa čajnom kašikom maslinovog ulja

Sledi 70 g svežeg sira ili 100 g sirove pršute. Alternativno, omlet ili kuvano jaje je takođe u redu. Dozvoljeno je 20 g hleba od celog zrna pšenice i jedna voćka.

Drugi jelovnik sadrži 2 jogurta sa niskim sadržajem masti u koje se dodaje 50 g integralnih žitarica i, na kraju, sveže voće.

Treća alternativa je sendvič sa kriškom piletine ili ćuretine, povrće (zelena salata, celer, paradajz i špargle) plus prstohvat aromatičnog bilja ili začina po ukusu. Opet, dozvoljeni desert se sastoji od svežeg voća.

Prednosti magnezijumske dijete

Magnezijum dijeta je jedna od retkih dijeta sa niskim sadržajem kalorija koja ima samo prednosti i nikakve nedostatke. Pre svega, mršavljenje je izvanredno i možete izgubiti do 6 kilograma za dve nedelje. Osim što brzo i dobro mršavite (ali bez narušavanja zdravlja), ova dijeta pomaže jačanju kostiju, zuba i srca. Ovaj plan ishrane može biti važan saveznik zdravlja i predivne siluete.  

grazia.it