Šta se dešava kada prestanete da pijete kafu?

Ljubitelji kafe će se složiti – teško da postoji veći užitak od prvog gutljaja omiljene kafe, u bilo koje doba dana. Upravo zato, čak i kada dobrovoljno želite da se odreknete ovog rituala iz kog god razloga, znajte da neće biti lako. 

Iako u kafi postoji preko 800 jedinjenja, najviše i najčešće se govori o kofeinu. Ovaj sastojak se brzo apsorbuje u krvotok te nam obezbeđuje energiju i budnost koje su nam ujutru najpotrebnije. Dejstvo kofeina prestaje nakon četiri do šest sati. Za odraslu osobu, 400 mg kofeina dnevno smatra se bezbednim, a to je otprilike tri do četiri šoljice kafe.

Kafa ne doprinosi samo povećanju energije, već i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, zatim, smanjuje šanse za oboljenje jetre i ublažava upale. No, kafa takođe doprinosi povećanoj hipertenziji, kao i anksioznosti, paničnom poremećaju i nesanici, naročito kod osetljivijih osoba. Ukoliko osećate da kofein negativno utiče na vas, možete da pokušate sa detoksom. Na taj način ćete videti kako vaše telo reaguje i otkriti šta mu je zaista potrebno. 

Kako deluje kofein?

Kofein utiče na mnoge fiziološke funkcije: raspoloženje i budnost, krvni pritisak i funkciju srca, funkciju disanja i rad bubrega, imunološku i crevnu aktivnost, performanse vežbanja i ciklus spavanja i buđenja. To radi tako što se vezuje za specifične receptore u celom telu, uključujući stimulisanje dopamina u prefrontalnom korteksu (oblast u prednjem delu mozga koja je važna za donošenje odluka koje se zasnivaju na nagradi ili da li se nešto percipira kao dobro) i kaudatno jezgro (deo mozga koji pomaže u regulisanju motoričke aktivnosti i ciklusa spavanja i buđenja). Uklanjanje kofeina iz ishrane, uticaće na ove funkcije. 

Simptomi nakon prestanka sa unošenjem kofeina

Simptomi “odvikavanja” od kafe mogu biti prilično blagi. Javljaju se glavobolja, umor, bol u mišićima, uspavanost, poteškoće u koncentraciji, fluktuacije raspoloženja, uznemireni stomak, žudnja ili nepravilnosti u radu creva. Ponekad simptomi mogu da budu i teži, kao što su promene krvnog pritiska, povraćanje, ukočenost mišića, bol u stomaku i probavne fluktuacije. Tipično, simptomi detoksikacije počinju 12-24h nakon poslednje šolje kafe, dostižu vrhunac oko 20-51h nakon toga i traju dva do devet dana. Da bi simptomi bili što blaži, savetuje se postepeno isključivanje kofeina iz dnevne rutine. 

Alternative kofeinu

Kafe bez kofeina ili pak kafe sa manje kofeina mogu vam pomoći u procesu “odvikavanja”, no, imajte na umu da čak i kafe bez kofeina nisu 100% takve (one mogu da sadrže 2-15 mg kofeina po šolji i proizvođači nisu dužni da to naglašavaju iako jesu dužni da uklone 97% kofeina iz zrna kafe).

Čajevi sa kofeinom su takođe dobar izbor, naročito crni (ima 50 mg kofeina u šolji u poređenju sa 95 mg u šolji kafe) i zeleni (30 mg po šolji). Drugi biljni čajevi su bez kofeina. 

Na kraju, šta god da odlučite – samo neka bude postepeno, kako biste imali vremena da osetite šta vam najviše prija.

Foto: Pexels

Priredila: I. T.