Šta se dešava sa telom nakon tuširanja hladnom vodom

Zašto je ledeni tuš koristan i kako se naviknuti?

Najsmeliji su skočili u ledenu vodu zbog proslave Bogojavljenja. Ali ako niste toliko hrabri, onda možete probati hladan tuš. Blagodeti kontrastnog tuširanja i, posebno hladnih tuševa, odavno su potvrđene i dokumentovane: hidroterapija pomaže kod visokog pritiska, bolova, problema sa cirkulacijom, a stimuliše i vagusni nerv, poboljšavajući čiji rad ne samo da ćete postati fizički zdraviji, već i srećniji.

Hladna voda je idealna za opšte poboljšanje zdravlja, što je danas važno, ali proces navikavanja mora biti nežan i postepen, kako bi telo naviklo da ledenu oluju doživljava kao rutinski i koristan postupak. Međutim, bez obzira koliko čitali o prednostima hladnog tuširanja mnogi drhte od samog razmišljanja o tome.

Za početak bi trebalo da se pozabavite teorijom, jer postoji puno dostojnih izvora. Na primer, u novoj knjizi „Lečenje prirodom: medicinski vodič za naučnu naturopatiju“, profesor Andreas Michalsen, glavni lekar u berlinskoj klinici „Immanuel“, detaljno opisuje način hladnog tuša koji se svakodnevno praktikuje: „Usmerim mlaz hladne vode na desnu nogu, krećem se do prepona i spuštaju se iznutra; onda ponavljam postupak sa levom nogom “. Sledeći sličan algoritam, oprati ruke, zatim lice, grudi, leđa, iskreno priznaje da je najteže usmeriti tuš na leđa i genitalije.

U danima kada se oseća previše umorno, lekar se pridržava kratkog postupka, polivajući hladnom vodom samo noge – odozdo i barem do kolena, što, između ostalog, pomaže kod glavobolje.

Kako hladan tuš utiče na organizam?

Jača imunološki sistem

Redovni hladni tuševi podstiču metabolizam i proizvodnju belih krvnih zrnaca, što pomaže u borbi protiv bolesti, a takođe povećava aktivnost limfnog sistema, što pomaže uklanjanju toksina iz ćelija i smanjenju rizika od infekcija. Da bi se postigao terapeutski efekat, ekstremni led nije potreban – dovoljno je redovno se tuširati na temperaturi od oko 20 stepeni 2-3 minuta.

Poboljšava raspoloženje

Protok hladne vode stimuliše oslobađanje noradrenalina, hormona koji prethodi adrenalinu, što zauzvrat povećava protok energije do mišića i poboljšava moždanu aktivnost. Istraživanja takođe potvrđuju da izlaganje niskim temperaturama jača nervni sistem snižavanjem nivoa mokraćne kiseline i povećanjem proizvodnje glutationa, tripeptida odgovornog za oporavak antioksidanata.

Aktivira gubitak težine

Telesna masnoća se konvencionalno deli u dve kategorije: smeđa i bela. Prva se smatra „dobrom“ jer je odgovorna za razmenu toplote i štiti unutrašnje organe. Hladan tuš pokreće metabolizam masti, aktivirajući proizvodnju toplote do 15 puta, što rezultira sagorevanjem više kalorija i manje bele masti.

Olakšava oporavak mišića

Kontrastni tuš nakon intenzivnih treninga poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u uklanjanju mlečne kiseline iz mišića, što ubrzava oporavak tela.

Stimuliše cirkulaciju krvi

Prednosti hladnih tuševa uključuju poboljšanu cirkulaciju, što je korisno za kardiovaskularni sistem.

Poboljšava kožu i kosu

Hladna voda pomaže koži i kosi da održe prirodni balans ulja, a pored toga čini kosu sjajnom, mekom i jača korenje.

Osigurava čvrst san

Kontrastno tuširanje noću daje efekat sličan tabletama za spavanje – spavaćete kao beba, a ovo je zaista neprocenjiv bonus, verujte nam.