Šta se dešava sa vašim telom kada prestanete da pijete alkohol?

Praznici dolaze, ali za sada postavljamo ambiciozan plan da napustimo crveno, belo, penušavo vino.

Evo šta bi trebalo proizaći iz toga…

Nauka odavno zna da je jedna čaša vina dnevno potpuno bezopasna (a prema nekim izveštajima čak i korisna) za telo. Međutim, ova popustljivost lekara često služi kao izgovor za ispijanje boce ili dve u toplom prijateljskom društvu ili čak usamljenosti. U ovom slučaju plus daje minus: premašili ste dozvoljenu normu – aduti koje nosi preporučena čaša trenutno nestaju, a umesto prednosti dobijate štetu. Pre svega, od toksina.

Da biste osetili razliku, morate da kažete „ne“ ni kapi alkohola (slatkiši sa likerom se takođe računaju) najmanje 21 dan. Inače, rezultati ove detoksikacije su zaista impresivni.

1. Bićete pametniji

Najvažnije dostignuće u izbegavanju alkohola je zdrava funkcija mozga. Čak i oni ljudi koji alkohol piju „samo praznicima“ s godinama počinju da pate od smanjenja sive materije, u poređenju sa onima koji vode trezan način života. Još jedan „neželjeni efekat“ je poremećaj pamćenja i sposobnost pamćenja novih informacija. Ako ipak odlučite da vino pustite da se „kuva“ bar mesec dana, primetićete da je vizuelno i verbalno pamćenje dobro ojačano.

2. Miris i šarm

Ovu promenu je vrlo teško shvatiti, ona deluje pre na nivou „hemije“ koja se javlja među ljudima. Naučnici tvrde da oni koji alkohol ne piju oko mesec dana počinju drugačije da mirišu, a ovaj prirodni telesni miris je mnogo privlačniji suprotnom polu.

3. Zdravo srce

Svima je poznata novinarska izreka da jedna čaša vina za večerom ima zaštitni efekat na kardiovaskularni sistem. Ali poenta je u tome da ako bar malo premašite ovu dozu, postići ćete suprotan efekat. Stoga uklanjanjem alkohola na 20 dana smanjujete rizik od hipertenzije i moždanog udara.

4. Novi mirisi

Šardone sa škampima, merlot sa maslinama… Odlično gurmansko uparivanje. Ali! Čim napustite uzbudljivu pratnju u korist bezalkoholnih pića, pred vama se otvara čudesan novi svet nijansi hrane i aroma. Naši receptori za alkohol obično otupljuju.

5. Manje rumenila

Nakon čaše alkohola na obrazima se pojavi koketno rumenilo. Međutim, ako je vaša koža sklona suvoći (alkohol zadržava vodu), osetljiva ili oštećena (bubuljice, pa čak i bore), naizgled bezazlen lagani koktel ovo će samo ojačati.

6. Zubi

Alkohol je takođe na listi zabranjenih proizvoda zbog sadržaja šećera. U trenutku kada su nutricionisti širom sveta šećer proglasili „crnom“ namirnicom alkohol sa svojim skrivenim šećerima trenutno je ušao na crnu listu. Još jedan nedostatak je što alkoholna pića smanjuju proizvodnju pljuvačke (suva usta), što negativno utiče na zubnu gleđ i desni. Dakle, smanjenjem konzumacije alkohola smanjujete i broj poseta stomatologu.

7. Borbeni duh

Pijana sreća ne može trajati večno: alkohol stimuliše nervni sistem i u većini slučajeva osećamo da nam se raspoloženje popravlja. U stvari, to je nešto poput ružičastih naočara ili dimne zavese koja traje vrlo kratko, a ostatak vremena, naprotiv, pogoršava naše raspoloženje. Nivo serotonina naglo pada! Ako Dan trezvenosti proslavite čašom mineralne vode za mesec dana vaši živci će ojačati, život će biti harmoničniji i želećete da se češće osmehujete.

8. NAJTEŽINIJI ARGUMENT

I, konačno, teška artiljerija – mesec dana bez alkohola može se uporediti sa neupadljivom i prijatnom ishranom. Postoji nekoliko razloga. Kao prvo, većina koktela preplavljena je praznim kalorijama lišenim vitamina i minerala. Drugo, bilo koji alkohol otvara apetit – prema američkom izdanju Nutrition, poješćete 40% više.