4-minutni trening koji će transformisati vašu figuru

Bez obzira na to da li vas je “uplašilo” sunčano proleće ili ste pak jedni od onih ljudi koji se cele godine rešavaju da počnu da vežbaju pa nikako da to i učine, ponovo smo došli do trenutka koji ćemo nazvati *pravim* za početak usvajanja navike vežbanja. No, danas zapravo dolazimo sa lepim vestima – ako svakog dana vežbate samo 4 minuta, i to kod kuće, moći ćete da postignete željene rezultate bez mnogo muke i odricanja (iako ćete naravno morati malo da povedete računa i o samoj ishrani). Zvuči primamljivo? Upoznajte Tabatu!

Šta je Tabata?

Koncept Tabata treninga postoji već skoro 30 godina – japanski naučnik Izumi Tabata i njegov tim iz Nacionalnog instituta za fitnes i sport, tokom 90-ih godina istraživali su i otkrili da zapravo imamo više koristi od kraćih treninga visokog intenziteta koji su se pokazali kao korisni i za kardiovaskularno zdravlje i za izgradnju mišića. Tabata je izuzetno slična već dobro poznatom HIIT treningu – trening se svodi na vežbe koje se izvode 20s, uz pauzu od 10s, u ukupnom trajanju od 4 minuta. Ideja je da se nakratko dovedete do svojih granica, umesto da provedete pola sata ili više na umerenim vežbama – rezultati mogu da budu jednako dobri, ako ne možda i bolji (ili makar jednostavniji za dostizanje). 

Koji su benefiti Tabata treninga?

Budući da trening traje samo 4 minuta, Tabata dokazuje da kod vežbanja nije bitno vreme već – trud. Ove vežbe možete praktikovati bilo kada i bilo gde, sa ili bez opreme i da, zaista je tako lako. Uostalom, sigurni smo da 4 minuta dnevno možete da izdvojite za sebe i svoje zdravlje (i figuru). Osim ovih očiglednih razloga, prednosti Tabate su i u tome što povećava maksimalnu količinu kiseonika koju vaše telo može da iskoristi tokom vežbanja, što znači da se vaše telo može efikasnije kretati – to je pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja i aerobne izdržljivosti. Takođe, pokazalo se da Tabata može pozitivno da utiče na fokus i efikasnost, ali i da poboljša izdržljivost i sagori masti. 

Postoje li mane?

Tabata nije za svakoga i neće svakome odgovarati u pogledu fitnes navika i potreba. Odličan je način da se razmrdate kada nemate dovoljno vremena za trening, ali nemojte zanemariti duge treninge, časove joge ili druge tipove fizičke aktivnosti koje su vam potrebne kako zarad forme, tako i zarad mentalnog zdravlja. Nemojte živeti “sedeći život” i očekivati da ćete za 4 minuta sve rešiti – krećite se i mimo Tabate i kombinujte je sa drugim načinima vežbanja (teretana, trčanje, vožnja bicikla ili rolera… šta god da volite) za maksimalne rezultate u svim segmentima. 

Kako da vežbate Tabatu?

Ukoliko imate problema sa astmom, srcem ili hronične bolove, obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da vežbate. Takođe, ako ste novi u svemu ovome, počnite polako. Nemojte se previše naprezati, makar dok ne steknete kondiciju. Tabatu možete vežbati pomoću aplikacija ili YouTube treninga, a znajte i da gotovo svaku vežbu možete praktikovati na 20+10 način – na primer, 20s trčite brzo, zatim 10s hodajte i tako 4 minuta. Pronađite formulu koja vama najviše odgovara i zaljubite se u fizičku aktivnost, ali i svoje novo telo!

Foto: Instagram / Arielle Lorre

Priredila: I. T.