Tri glavna vitamina za žensku lepotu i zdravlje

Proleće je vreme kada se osećamo ushićeno, ali ponekad nam snaga za „lepršanje“ poput leptira nedostaje  – a za to je kriv nedostatak vitamina.

Možda ćete se iznenaditi, ali „uravnoteženi“ kompleksi hemijski stvorenih vitamina su mač sa dve oštrice. U stvari, nije sve tako jednostavno kako smo mislili. Multivitamini su mnogo teže svarljivi u telu od supstanci koje dobijamo hranom. I da li ste sigurni da vam je potreban čitav set od pedeset pet hemijskih elemenata? Čak i naučnici još uvek ne znaju kakav dugoročni efekat se može dobiti od kompleksa koji sadrže tri ili više vitamina.

Mnogo je pametnije držati se uravnotežene ishrane i namerno joj dodavati samo super važne supstance. A takvih supstanci zapravo nema toliko mnogo. Evo koje su neophodne svakoj ženi.

Omega-3 masne kiseline

Strogo govoreći, omega-3 su potrebne i muškarcima, i starijim osobama, i deci. Ali za nas devojke su one pre svega važne. Nezasićene masti omega-3 u velikim količinama su uključene u strukturu ćelijskih membrana, stoga su odgovorne za regeneraciju tkiva, hidrataciju kože i sprečavanje preranog starenja. Ali što je najvažnije, zahvaljujući složenom mehanizmu, omega masti zaista štite od viška kilograma, i ovo je njihova radikalna razlika u odnosu na zasićene masti koje dobijamo iz mesa, pekarskih proizvoda i brze hrane. Prekomerno se udebljamo brže od muškaraca i to nam mnogo više šteti.

Najeminentniji stručnjaci danas nas ne ostavljaju u nedoumici: prekomerna težina je stvarna pretnja natalitetu jer ometa začeće. Nije bitno da li planirate bebu za 6 meseci ili 6 godina, omega 3 su vam neophodne. Jedini izvor omega 3 kiselina u hrani je morska riba. Potrošnja ribe kod nas je uvek bila mala, ali danas – zbog cene – svakodnevno opada. Umesto lososa, haringa i skuša su pristupačnije za novčanik, ali ko od nas jede ovu ribu dosledno dva puta nedeljno? Značenje uravnotežene ishrane je upravo u rutini: da biste unosili dovoljno omega-kiselina, morate jesti ribu svaki drugi dan.

Stoga preporuke za uzimanje ribljeg ulja uopšte nisu prazna fraza. Ovo je jedna od najpraktičnijih preporuka koje su objektivno važne za zdrav životni stil.

Šta preferirati – riblje ulje ili „kompleks sa omega-3“? Na vama je, ali razlika će biti otprilike ista kao između svežeg i kupljenog soka. U prvom slučaju sok dobijate od prave jabuke. U drugom – piće razblaženo iz koncentrata. Ako ste vegetarijanac, zamenite riblje ulje uljem algi, njihov sastav je identičan.

Vitamin D

Nizak unos vitamina D i kod mladih i kod starijih ljudi povezan je sa prekomernom težinom i depresijom. Ali glavna stvar koju devojke treba da znaju je da je danas potvrđeno da vitamin D igra jednu od glavnih uloga u regulaciji funkcija reproduktivnog sistema. Ako želite jednog dana da zatrudnite i rodite zdravo dete, danas treba da budete bliski prijatelji sa vitaminom D.

Vitamin hormona proizvodi se izlaganjem suncu, ali nije tako lako „sunčati se“. U našoj zemlji možete se sunčati tri ili četiri meseca godišnje, a vitamin D ne možete skladištiti u telu za buduću upotrebu. Uvek treba imati na umu da sunce oštećuje strukturu kože, uništava kolagen i narušava snabdevanje ćelija energijom. Nije uzalud što danas proizvođači pokušavaju da dodaju UV filtere u svaku kremu za lice.

Vitamin D je praktično odsutan u hrani. Jedini adekvatan izvor je jetra bakalara, koja, kako kažu, nije za svakoga. Ako ste već kupili riblje ulje i ono je napravljeno od ulja jetre bakalara – bingo! Pravi nivo istinski ženskog vitamina vam je zagarantovan.

Sačuvajte ovaj hranljivi sastojak za desert

Riblje ulje je danas toliko popularno i moramo reći sasvim zasluženo. Na policama apoteka ćete videti oko 10 različitih proizvoda po različitim cenama. Ako želite pametno da potrošite novac: zatražite riblje ulje za trudnice. Ako sastav sadrži pravo riblje ulje, a na pakovanju je u običnom tekstu napisano „za trudnice“, kupujte bez oklevanja. Prvo, postoji mnogo više ograničenja u proizvodnji proizvoda za trudnice i kompanije pažljivo prate kvalitet proizvoda. I drugo, riblje ulje za trudnice sadrži folnu kiselinu. Sećate se da smo vam obećali da ćemo vam reći o hranljivoj supstanci br. 3 na ženskoj listi vitamina? To je folna kiselina.

Svaka devojka koja želi da postane majka trebalo bi da uzima folnu kiselinu mnogo pre trudnoće.

foto:graziamagazine