Vinska “dijeta”: šta jedna čaša vina može učiniti pre spavanja

Ne možete izgubiti kilograme ni na koji način? Naučnici su pronašli izlaz: prema najnovijim podacima, čaša vina pre spavanja doprinosi ne samo dobrom raspoloženju, već i gubitku kilograma.

U julu 2015. godine, grupa istraživača sa Univerziteta Vašington napravila je jedno iznenađujuće otkriće: ispostavilo se da, zahvaljujući prisustvu supstance zvane resveratrol u sastavu vina, ovaj napitak od grožđa doprinosi gubljenju kilograma. Nežno jedinjenje se može naći u crnom vinu. U našem telu pokreće hemijsku reakciju za pretvaranje „bele masti“ u „smeđu masnoću“, koju je mnogo lakše sagorevati.

Treba pomenuti još jedno otkriće, iako je napravljeno malo ranije, tačnije 2012. godine. Tada su naučnici zaključili da čaša vina popijena uveče smanjuje apetit, prigušuje osećaj gladi i na taj način smanjuje količinu hrane konzumirane pre spavanja. Istina, pre nego što sa sobom radosno ponesete bocu vina, dužni smo da napišemo koju reč o negativnim posledicama ove metode gubitka kilograma.

Isti naučnici, ne negirajući koristi pića za figuru, navode da prekomerne količine alkohola negativno utiču na zdravlje i lepotu vašeg tela. Dakle, u nekim slučajevima šteta od vina može premašiti njegovu korist. Važno je takođe naglasiti da je postupak proizvodnje nekih vina takav da tokom zrenja korisne materije mogu da ispare ili filtriraju, pa se efekat „harmonije“ takvog alkohola ne može ni očekivati. Međutim, resveratrol se može naći ne samo u vinu, već i u borovnicama, grožđu i jagodama. Uveravamo vas da će kod ovih opcija pogodak biti sto posto, a od negativnih posledica možete očekivati samo alergijsku reakciju.

marieclaire.ru/