Vitamin D: kako obezbediti telu “vitamin sunca” dok smo u karantinu

Vitamin D proizvodi telo stimulisano izlaganjem sunčevoj svetlosti.

Vitamin D je usko povezan sa životom na otvorenom, jer se njegova proizvodnja podstiče na nivou kože izlaganjem suncu. Dakle, u ovom periodu izolacije zbog korona virusa, dobro je integrisati ga putem ishrane.

Zato je važno da to uradite i koje namirnice jesti da biste to uradili. Zašto je važan vitamin D?

Vitamin D je takođe poznat i kao „vitamin sunca“, jer njegova proizvodnja naszaje izlaganjem suncu i ključan je za zdravlje i dobrobit. Promoviše crevnu i bubrežnu apsorpciju kalcijuma, osnovnog minerala za zdrave kosti i zube. Reguliše rast ćelija, pomaže u regulisanju rada mišića, omogućava pravilno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje moždanih funkcija i dobro raspoloženje. Takođe podstiče funkcionisanje imunog sistema.

Nivo vitamina D opada posebno ako je izloženost prirodnom svetlu mala. Ako veći deo dana provodite u zatvorenom prostoru, od kuće do kancelarije, uglavnom koristeći veštačku svetlost, to će uticati na proizvodnju vitamina D. SPF kreme koje štite od ultraljubičastih zraka takođe smanjuju proizvodnju vitamina D, kao i zagađenje životne sredine, nedostatak hrane, starost, gojaznost i bolesti koje izazivaju smanjenu crevnu apsorpciju.

Šta se dešava kada nam nedostaje vitamin D?

Manjak vitamina D ima važne posledice koje mogu biti vrlo ozbiljne. Od rahitisa u detinjstvu koji uključuje deformacije kostiju do najslabijih i najugroženijih zuba karijesom, vitamin D može ozbiljno ugroziti organizam. A takođe i psihu: nizak nivo vitamina D često je povezan sa epizodama depresije jer ova supstanca podstiče proizvodnju serotonina, hormona dobrog raspoloženja. Ako nije moguće izlagati se suncu, važno je pokušati da integrišete vitamin D hranom. Dakle, ako nemate baštu, balkon ili terasu na kojoj biste provodili nekoliko sati dnevno, obratite pažnju na to šta ste stavili na tanjir.

Hrana najbogatija vitaminom D – određene vrste ribe kao što su haringa, sardine i losos, ulje jetre bakalara, tunjevina, ostrige, pečurke i jaja. Međutim, čak i uz dijetu koja uključuje ove namirnice, nivo vitamina D nije dovoljan, zato je savet da se malo sunčate, samo ostanite kraj prozora jedan sat dnevno.

Pročitajte više o namirnicama bogatim vitaminom D!