Vožnja rolera: Zabavljajte se i mršavite brzo i lako

Nakon tekstova i tekstova koje smo pročitali o mršavljenju, jednom za svagda smo shvatili da je, pored kalorijskog deficita, fizička aktivnost ključna ne samo za gubitak viška kilograma, već i za oblikovanje figure. A, da bismo zaista uspeli da se držimo plana vežbanja, važno je da tip treninga koji odaberemo bude nama zabavan, zanimljiv i, u pogledu mogućnosti, realan.

Vožnja rolera ili rolšua jedan je od načina da učinite nešto dobro za svoju figuru i zdravlje, a da se pritom odlično zabavite. No, pre nego što odlučite da spojite lepo i korisno, otkrijte koje su glavne prednosti ove aktivnosti: 

  • Moćno sagorevanje kalorija – odrasla osoba prosečne težine može da sagori 9-10 kalorija u minutu, te je lako izračunati koliko ćete zapravo izgubiti vožnjom u trajanju od pola sata ili sat. Treba li dodati još nešto?
  • Jačanje i izgradnja mišića – vožnja rolera ili rolšua odlična je za mišiće donje regije (listovi, butine i gluteus), ali može doprineti i jačanju trbušnih mišića, kao i mišića ruku ukoliko ih dovoljno angažujete tokom vožnje.
  • Jačanje srca – kao što smo već spomenuli, vožnja rolera jača brojne mišiće, a među njima su i mišići srca. Čak, Američko udruženje za zdravlje srca navodi vožnju rolera kao najbolju fizičku aktivnost za ostvarivanje ovog cilja. 
  • Mali uticaj na zglobove – trčanje, preskakanje vijače, pa i neke vežbe u teretani mogu da budu pogubne za vaše zglobove, ali ne i vožnja rolera ili rolšua. Baš zato gotovo svako može da se bavi ovom fizičkom aktivnošću bez bojazni od povreda ovog tipa. Naravno, važno je da budete vešti u vožnji kako se ne biste povredili, a ovakav kardio trening možete da kombinujete sa drugim omiljenim vežbama.
  • Poboljšanje mentalnog zdravlja – mnogo je istraživanja koja su pokazala da redovno vežbanje smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, te čini ljude srećnijim, fokusiranijim i sposobnijim za odmor.

Foto: Pexels, Unsplash

Priredila: I. T.