Zanimljiva studija: naučnici su naveli neobičan razlog koji dovodi do debljanja

Američko društvo za biohemiju i molekularnu biologiju objavilo je neobičnu studiju koja je otkrila da nedostatak sna može biti ozbiljan uzrok debljanja.

U eksperimentu je učestvovalo 15 zdravih mladića. U početku su se odmarali kod kuće nedelju dana, a narednih 10 dana nisu spavali više od pet sati (imitacija radne nedelje). U eksperimentu su učesnici dobili obrok sa visokim udelom masti, ali nakon nedostatka sna osećali su se manje zadovoljni nakon jela.

Da bi se pratio efekat nedostatka sna na metabolizam, učesnici su donirali uzorke krvi. Analize su pokazale da je lišavanje sna negativno uticalo na metabolizam lipida nakon obroka. Simulirana radna nedelja završila se „vikendom“ kada su dobrovoljci mogli da spavaju deset sati da se oporave. Pokazatelji metabolizma masti bili su nešto bolji, ali se nisu oporavili na početnom nivou.

Istraživanja pokazuju kako se telo nosi sa apsorpcijom masti tokom nedostatka sna. Nedovoljno spavanja dovodi do debljanja – ne samo povećanjem gladi, već i usporavanjem brzine sagorevanja kalorija. Iz toga sledi da povećanje vremena spavanja na normalno može sprečiti debljanje.

Rezultati koreliraju sa drugom studijom koja objašnjava zašto deficit spavanja dovodi do toga da osoba češće konzumira nezdravu hranu. Švajcarski naučnici su ranije pokazali da čak i jedna noć bez spavanja usporava metabolizam sledećeg jutra, smanjujući potrošnju energije na zadatke poput disanja i varenja za 5-20 odsto u poređenju sa rezultatima dobijenim narednog jutra nakon dobrog sna.