Zašto je sasvim u redu da zasladite sve što jedete?

Niskokalorijski zaslađivači spadaju u najtemeljnije istražene dodatke hrani širom sveta. Na osnovu detaljnih i verodostojnih naučnih dokaza i veoma strogih bezbednosnih procedura i odobravanja, regulatorna tela na globalnom nivou potvrdili su njihovu sigurnost.

Tokom proteklih decenija, različiti izveštaji su tvrdili da su niskokalorijski zaslađivači povezani sa nizom štetnih efekata na zdravlje. Međutim, kada su međunarodne agencije, kao što je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), pregledale dokaze za ove tvrdnje, zaključile su da su takve tvrdnje neosnovane. Veliki deo potencijalno zastrašujućih dezinformacija o niskokalorijskim zaslađivačima zasniva se na pogrešnom tumačenju odabranih podataka i selektivnoj upotrebi informacija, a ne na sveobuhvatnom, kritičkom i uravnoteženom pogledu na sve dostupne dokaze.

Navedeni neželjeni efekti nisu pronađeni u temeljnim studijama. Bez obzira na to, nepotkrepljeni izveštaji su naširoko pokriveni u medijima i na internetu, ostavljajući neke potrošače nesigurnim da li su niskokalorijski zaslađivači bezbedni za upotrebu. Zbog toga je pružanje uveravanja zasnovanog na dokazima prioritet.

Regulatorne agencije, kao što je EFSA, nastavljaju da savetuju Evropsku komisiju da upotreba niskokalorijskih zaslađivača u hrani i pićima, konzumiranih u okviru prihvatljivih dnevnih količina, ne predstavlja pretnju po ljudsko zdravlje. Iz tog razloga zabrinutost zbog niskokalorijskih zaslađivača je neopravdana.

Foto: Promo

Tekst: Promo