4 uobičajena “okidača” za vreme praznika + kako da se izborite sa njima

Nekome praznici nisu najlepše doba godine...

praznicna depresija

Praznici, makar ‘na papiru’ predstavljaju najlepše doba godine. Doba godine kada više vremena provodimo sa dragim ljudima, kada razmenjujemo poklone, kada se veselimo, uživamo, odmaramo. Pa ipak, ovakva definicija praznika ne važi za svakoga i mnogima je upravo ovaj period godine najveći izvor stresa, anksioznosti, tuge i drugih manje prijatnih emocija.

Ako osećate pritisak ili iscrpljenost kada pomislite na praznike…

Ovakva osećanja se mahom javljaju zato što u periodu praznika mnogo toga “moramo” ili mnogo toga “bi trebalo, red je”. Kada baš i niste toliko raspoloženi, ovakve obaveze i očekivanja mogu vam delovati previše i umesto pozitivnim, ispuniti vas negativnim emocijama. Ipak, stručnjaci savetuju da na praznike gledate kao i na svako drugo doba godine – kada vam nije do druženja, jednostavno recite da vam nije do druženja, baš kao što to i inače radite (ukoliko ne – počnite). Neka vaša sreća bude vaš prioritet i naročito za vreme praznika radite samo ono što vam se radi.

Ako imate negativan odnos prema hrani…

Praznici, naročito kod nas, vrte se oko hrane i hrana je skoro pa najvažnija tema u danima kada se proslave približavaju. Ukoliko imate negativan odnos prema hrani ili ste pak na nekom striktnom režimu ishrane, podsetite svoju porodicu ili prijatelje koji će biti domaćini večere da je vaša ishrana vaša stvar, da ona nije predmet diskusije i da poštuju vaš izbor bez suvišnih, “duhovitih” komentara. I sami bi trebalo da se pripremite i isplanirate obroke, ali ipak, pokušajte da budete manje strogi prema sebi. Ponekad je stres zbog onoga što sebi branimo mnogo veći i gori od stresa zbog pojedenog parčeta torte.

Ako vas uznemiravaju porodična okupljanja…

Do sada smo pogledali toliko filmova i serija u kojima su najzanimljivije scene bile upravo one koje se tiču porodičnih okupljanja. Neke su nas nasmejale, a neke istinski zabolele jer smo se u njima pronašli. Koliko god nas volela, porodica ume da bude previše naporna, naročito kada smo naporni i sami sebi, a razloga je zaista mnogo. Šta god da je u pitanju, postavljanje granica je ključno za izlaženje na kraj sa konverzacijama koje ne želite da vodite. Recite kada o nečemu ne želite da razgovarate i držite se toga. Ukoliko na porodično okupljanje dolazite sa partnerom, i sa njim pre toga razgovarajte o svim temama koje mogu doći na dnevni red kako biste izbegli neprijatne scene ili tišine.

Ako se osećate usamljeno tokom praznika…

Praznici u nama umeju da izazovu tugu naročito zbog nečega što nemamo, a želimo. Možda sa vama više nije draga osoba, a možda nikada niste ni imali porodicu kakvu ste želeli i sa kakvom biste želeli da provedete praznike. U ovakvim trenucima je važno da izbegnete samosažaljevanje. U redu je, slobodno se isplačite i dajte sebi vremena da tugujete, a onda porazgovarajte sa samim sobom nežno, kao što biste to uradili sa prijateljem. Razumite i podržite sebe. Vidite se ili čujte sa prijateljima ili osobama koje čine da se osećate voljeno, provedite vreme baveći se hobijima koji vas ispunjavaju. Ali najvažnije od svega – radite ono što vam prija, bez ikakvih objašnjenja ikome.

Foto: Shutterstock

Grazia Srbija