8 namirnica koje treba da konzumirate ako želite bolji seksualni život

Čokolada i jagode (možda čak i u istoj kombinaciji) verovatno su najpoznatiji afrodizijaci koji, navodno, treba da nas “ubace” u seksi raspoloženje. No, da li hrana ima ikakve veze sa seksom ili je to samo nešto što možemo smatrati placebo efektom? Pa, jedno je sigurno – u zdravom telu je zdrav libido, što znači da šta god dobro radili za sebe i svoj organizam, uključujući tako i ishranu, može pozitivno da utiče na aktivnosti u spavaćoj sobi (ili gde god).

Pre nego što pređemo na listu ukusnih afrodizijaka, moramo objasniti vezu između hrane i orgazma – mnoge zdrave namirnice sadrže važne hranljive materije koje mogu uticati na hormone ili povećati protok krvi kako bi se povećalo zadovoljstvo. I to je cela hemija! Onda, šta treba da se nađe na vašem jelovniku?

Med

Med je pun korisnih sastojaka i minerala, a jedan od njih je bor. Utvrđeno je da bor pomaže u jačanju kostiju, poboljšava koordinaciju mišića, promoviše sintezu proteina i pomaže u povećanju prirodne proizvodnje testosterona. Iako povezujemo testosteron sa muškarcima (posebno bodibilderima), svaki pol ima kombinaciju polnih hormona, a testosteron je direktno povezan sa seksualnim nagonom.

Bobičasto voće

Znamo da je bobičasto voće dobro za sjaj kože i da sadrži vlakna koja obezbeđuju zdravlje creva, ali neki stručnjaci se kunu da je ono i tajna boljeg seksualnog života. Jagode i maline sadrže cink, koji je važan za regulaciju nivoa testosterona (hormona koji je, kao što smo spomenuli, povezan sa seksualnim nagonom).

Šafran

Zaboravite na timijan i kim – od sada ćete želeti da sve kuvate sa šafranom. Veruje se da je ovaj ukusan začin nastao u Grčkoj, ali se danas prvenstveno uzgaja u Iranu, Grčkoj, Maroku i Indiji. No, na našu sreću (i seksualne nagone), možemo ga pronaći u većini prodavnica. U istraživanju iz 2012. ženama sa niskom seksualnom željom dato je 30 mg šafrana dnevno tokom četiri nedelje, što je pokazalo da ovaj začin smanjuje bol koji je povezan sa seksom i povećava seksualnu želju.

Ostrige

Tačno je da morski plodovi sadrže specifične hranljive materije za koje se zna da poboljšavaju seksualni nagon. Konkretno, ostrige podstiču dopamin, koji je neurotransmiter koji povećava libido. One su i onaj “kliše”  afrodizijak jer sadrže cink, koji je neophodan za proizvodnju prolaktina kod žena.

Lubenica 

Pored visokog sadržaja vode i hranljivih sastojaka koji su višestruko korisni za funkcije tela, lubenica čini čuda i za vaš seksualni život. Lubenica je jedna od najefikasnijih namirnica koje sadrže aminokiseline (citrulin) koje pomažu krvnim sudovima da se opuste i poboljšaju seksualni nagon.

Crveno vino

Crveno vino bi moglo da bude jedno od retkih alkoholnih pića koja su zapravo korisna za libido. Crveno vino sadrži kvercetin, koji se objašnjava kao pozitivan odgovor na seksualni nagon, a istraživači su primetili da ispijanje više od dve čaše crnog vina dnevno ili uživanje u drugim vrstama alkoholnih pića nije dalo iste rezultate.

Beli luk

Beli luk je još jedan afrodizijak koji je nedovoljno cenjen. Možda mislite da je beli luk “ubica” za vaš seksualni život (jer, jasno vam je), ali hranljive materije koje sadrži mogu povećati vaše zadovoljstvo snižavanjem kortizola. Kortizol slabi imuni sistem, ali i prirodnu proizvodnju testosterona. Pošto alicin u belom luku pomaže prirodnom snižavanju kortizola, to omogućava da nivo testosterona bude stabilan, a vaše zadovoljstvo pojačano. 

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E, koji je snažan antioksidans takođe zadužen za širenje krvnih sudova. Kao rezultat, različiti delovi tela, uključujući i polni organi, dobijaju dovoljno krvi neophodne za osetljivost – koja rezultira velikim zadovoljstvom.

Foto: Pexels

Priredila: I. T.