Kako da se izlečite – ODMAH

Svaka zemlja ima svoje tradicije lečenja, opuštanja i brige o sebi koje su nastale pod uticajem klime ili kulturnih karakteristika.

Ovoga puta, fokusirali smo se na zemlje našeg kontinenta i odlučili da sa vama podelimo tradicionalne rituale brige o sebi koje možete praktikovati, a da ne izađete iz svog doma – ponekad su dovoljni samo kvalitetan san, pravilna ishrana ili večera provedena u društvu prijatelja. 

Italija: terapija blatom

Lečenje blatom nije izmišljeno u Italiji. Još u drevnom Egiptu ljudi su nanosili glinu sa obala Nila na svoju kožu. Italijani terapiju blatom koriste još iz doba Drevnog Rima. Odavde se ovaj wellness postupak proširio širom Evrope. Različite vrste blata imaju različita svojstva. Obično se pomešaju sa termalnom ili mineralnom vodom pre nanošenja na kožu. Italija ima ogroman broj termalnih izvora zbog geoloških karakteristika Apeninskog poluostrva, a mnogi Italijani koriste kozmetičku glinu u svojoj svakodnevnoj beauty rutini.

Španija: siesta

Čuvena španska tradicija popodnevnog spavanja vodi poreklo iz klime. Danju je u zemlji posebno vruće. Poljoprivrednici u takvim uslovima nisu mogli da rade na polju. Umesto toga, odmarali su se, a zatim vratili na posao. Naučnici su više puta potvrdili blagodeti dremanja. Takav odmor poboljšava cirkulaciju, smanjuje stres, omogućava vam da radite do večeri, a takođe poboljšava memoriju i sposobnost učenja. Istina, biće korisna samo kratka siesta, ne duža od 30 minuta. Ovu tradiciju već usvajaju ne samo vruće zemlje: neke kompanije u Finskoj počele su da praktikuju korporativni tihi sat.

Island: puno ribe u ishrani

Ishrana stanovnika Islanda veoma je bogata svežom ribom, najpopularnije vrste su bakalar, haringa i fermentisana ajkula – nacionalno islandsko jelo. Takva ishrana je puna omega-3 masnih kiselina, koje su uključene u rad nervnog, endokrinog, kardiovaskularnog i drugih sistema u ljudskom telu.

Danska: hygge

U 2016. godini skandinavski hygge koncept pokrenuo je globalni trend komfora, udobnosti i mogućnosti uživanja u trenutku. Sada je njegova popularnost opala, ali to je i dalje zdrava tradicija koju vredi praktikovati u svom životu. Hygge se bavi stvaranjem sigurnog prostora, željom da usporite svoj život, nađete vremena za opuštanje i ojačate vezu sa voljenima. Ponekad to znači ostati kod kuće sa porodicom kad vam se prohte.

Švedska: fika

U Švedskoj su popularne razne aktivnosti koje se održavaju u grupi. Jednu od njih opisuje reč fika i pomalo podseća na pauzu za kafu. Fika je skandinavski trend koji uključuje privremeno usporavanje tempa života kako bi prioritet bio povezivanje sa ljudima. Na primer, to može biti sastanak dvoje ljudi na šolji kafe ili večeri kako bi ojačali vezu i pozitivnu atmosferu u njihovoj komunikaciji. Takav sastanak može se održati u bilo koje doba dana, čak i za vreme ručka. Poenta je u tome da se na neko vreme odlože dnevne aktivnosti kako bi se ostvarila produktivna socijalna interakcija. 

Francuska: sofrologija

Sofrologija je sistem „dinamičkog opuštanja“, koji podrazumeva kompleks vrlo različitih praksi: pozitivna psihologija, meditacija, lagana vežba, vizuelizacija. Usmeren je na borbu protiv stresa, opuštanje, vraćanje osećaja smirenosti i kontrole čoveku. Sofrologiju je razvio kolumbijski neuropsihijatar Alfonso Caicedo 60-ih godina prošlog veka. Ali stekao je posebnu popularnost u Evropi, posebno u Francuskoj. Njene sesije se sastoje od komunikacije sa specijalistom, opuštanja tela laganim vežbanjem, uranjanja u meditativno stanje i drugih tehnika opuštanja. Ove prakse možete raditi sami kod kuće. Iako se sofrologija ne smatra naukom, koristi takve prakse su očigledne. Pozitivni efekti meditacije već su potvrđeni istraživanjima, a sve više se govori o uticaju fizičke aktivnosti na psihološko blagostanje.