Kako da manifestujete bolji ljubavni život u 2022.

Iako u poslednje vreme, zapravo, naročito u poslednje vreme, volim da govorim kako je sve u stvari jednostavno, a da smo mi ti koji komplikujemo (uzgred, možda poenta života zaista jeste u tome da izađemo iz komplikacija), i dalje nisam sigurna koliko je to moguće primeniti na ljubav i emotivne odnose. Da, jednostavno je reći – ili me voli ili ne i stvar je rešena – ali kao što verovatno svi znamo, ljubav je mnogo više od toga i nije samo to ili-ili. Uostalom, pođite od sebe – mnogo je životnih dešavanja i emocija koje mogu da utiču na vaš odnos sa partnerom, toliko da sasvim legitimno pomislite kako ste “pravi u pogrešno vreme” ili pak obrnuto. 

Upravo zbog toga je važno o ljubavi ne učiti iz pesama, knjiga, filmova ili drugih produkata pop kulture. To su ideali. Stvarni život je vaše iskustvo. 

Pročitajte još i: 10 filmskih parova koji su nas naučili šta je to ljubav

Ljubavni život nekima je san snova, a nekima najgori košmar. Neko prosto ima sreće, dok neko nikako da pronađe svoju srećnu zvezdu pod koju će se smestiti. Međutim, popularna psihologija koja se zapravo nije nimalo nova i savremena budući da se oslanja na mnogo, mnogo starije zakone, sugeriše da je problem, uslovno rečeno, uvek u nama. Ili, možda je bolje reći da je u nama rešenje za izazov pred kojim smo se našli ili smo pred sebe postavili. Upravo zato manifestacija nije tamo neka budalaština koja je naprasno postala popularna zahvaljujući TikToku ili još ranije sa knjigom Tajna. 

Zakon privlačenja na kom manifestacija na neki način i počiva očigledno je stvaran, a ukoliko ste ovde, onda pretpostavljam da u njega verujete. Ja do skoro nisam. Od skoro sam shvatila da u svemu tome zaista “ima nečeg”.

Pročitajte još i: 8 grešaka koje treba da izbegavate ukoliko želite da vaše manifestovanje bude uspešno

Odakle krenuti sa manifestacijom? Možda niste spremni ovo da čujete ili u to poverujete ali – od sebe. Od sebe, ne u smislu da samo kažete da želite to i to, već od sebe u smislu da znate ko ste i šta vam je zaista potrebno. Budite iskreni prema sebi i nemojte ignorisati svoj unutrašnji osećaj koji najbolje zna. Primera radi, vi samo površno želite da budete u vezi, a nešto u vama vam govori da vi to ne možete, da se plašite, da niste spremni i slično. To je “sitnica” na koju treba da obratite pažnju, a onda se njome i pozabavite (sami sa sobom, sa svojim dnevnikom ili terapeutom).

Iako deluje lako baviti se sobom i misliti da sebe dobro poznajete, realnost je obično drugačija – izuzetno je izazovno, a istovremeno i hrabro zaroniti u dubine svog bića i suočiti se sa onim što se tamo nalazi. Ali, u tome je ključ ne samo manifestovanja, već i vođenja života kakvog želite. 

3 koraka za manifestovanje boljeg ljubavnog života

Budite svesni sebe

Odnos koji imate prema sebi, bez izuzetka utiče na to kakav je vaš odnos sa drugim ljudima. Ukoliko sebe ne cenite dovoljno ili imate izazove drugačije prirode, nemojte se začuditi ukoliko privlačite partnere koji vas takođe neće ceniti ili će vas prosto tretirati na isti način na koji vi sebe tretirate. Zato treba imati zdrav odnos prema sebi kako bi i vaši drugi odnosi bili zdravi i baš onakvi kakve zaslužujete. A svi zaslužuju onu ljubav koja je san snova. Radite na sebi prvo (da, lakše je reći nego uraditi) i gledajte kako se vaš odnos prema životu i dešavanja u njemu menjaju. 

Odbacite energiju koja nije u skladu sa vašim ciljem

U vezi sa prethodnim, trebalo bi da se ponašate u skladu sa onim što vam je cilj. Drugim rečima, ne možete da očekujete zdravu i kvalitetnu vezu ukoliko veza sa vama samima nije takva. Ukoliko vas muče strahovi, nesigurnosti i slične “negativne” emocije koje vas vuku unazad, nemoguće je ići napred, prepustiti se i dati šansu ljubavi, ali i sebi da budete srećni. 

Preuzmite odgovornost

Verovatno najteža, ali takođe i najvažnija stvar jeste preuzimanje odgovornosti za svoj život i svoju sreću. Život nije ono što vam se dešava. Život je ono što vi kreirate. Čak i kada vam se desi nešto što sebi nikada ne biste poželeli, vi i dalje kreirate svoju stvarnost, birajući način na koji ćete se sa tim nositi. Manifestacija, zato, nije samo poželeti i sačekati da vidite šta će se desiti već je i svesno pravljenje koraka koji će vas dotle dovesti. Prosto, potrebno je da radimo zajedno sa Univerzumom (ili nekim/nečim u šta verujete), da pratimo i koristimo prilike i polako gradimo svoj put koji vodi do ostvarenja snova.

Kako da unapredite svoj ljubavni život ako…

… ste sami

Ne forsirajte, naročito ne iz očaja ili straha od samoće. Manifestacija može da bude i negativna u tom smislu da ćete privući nešto što zapravo ne želite samo zato što šaljete energiju koja kao da poručuje “daj šta daš, samo da ne budem više singl”. Biti sam je samo još jedna faza na vašem životnom putu i neće tako biti zauvek. Prosto, sve je proces i nema konačnog odredišta, a i kada vam se učini da ima, iza tog brda uvek se krije još jedno, možda i veće. Iskoristite slobodno vreme da uživate u druženju sa sobom, upoznavanju novih ljudi čak i kada ponovo iskusite neuspeli dejt, istraživanju svojih želja i potreba. Potraga za “srodnom dušom” treba da bude zabavna koliko i sama veza – pozitivna energija, ali ne ona toksična i neiskrena, zaista privlači još pozitivne energije.  

… ste u vezi

Kada ste u vezi, situacija možda može da deluje malo drugačije – niste sami, tu je još jedna osoba koju treba uvažiti. To i jeste i nije istina, čak više nije nego što jeste. Ponovo, u vezi najpre treba da poznajete sebe i svoje potrebe da biste onda mogli da ih iskomunicirate partneru. Isto važi i za partnera. Ovde je takođe važno da preuzmete odgovornost za sebe, svoja osećanja i izbore. Ne treba očekivati od partnera da vam pruži nešto što vi ne pružate sami sebi. Vaša sreća i vaš život ne smeju da zavise od druge osobe jer, nažalost, nema garancije da će ta osoba zauvek biti tu sa vama koliko god vi to želeli. Surovo, znam, ali govorim vam iz iskustva. Uglavnom, veza je uvek kvalitetnija što je kvalitetnija veza sa samim sobom, a znate da kroz građenje odnosa sa sobom ne morate da prolazite sami. 

Sada kada je vaš odnos prema sebi na istoj talasnoj dužini sa vašim željama, možete da počnete čvrsto da verujete u njihovo ostvarenje i procenjujete u kojim situacijama ćete samo pustiti da se stvari dešavaju, a u kojim ćete vi učiniti da se one dese.

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić