Lifestyle

6 navika zdravih žena za uspešan početak radne nedelje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jenny Walton (@jennymwalton)

Zamislite: nedelja popodne, kraj veličanstvenog vikenda i već žalite za vremenom koje je proletelo. Bez obzira da li imate dozu straha prema ponedeljku ili ste spremni da zaronite u novu radnu nedelju, ono što uradite na kraju dana može vam ulepšati ili pokvariti ostatak nedelje.

Iako čarobna pilula ili magično pucketanje prstom ne mogu obezbediti srećnu, zdravu i produktivnu nedelju, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite čiji će efekti biti kao da ste pritisnuli nevidljivo “refresh” dugme.

U nastavku teksta donosimo vam 6 zdravih navika čije usvajanje doprinosi boljoj pripremi za novu radnu nedelju, bez žrtvovanja društvenog života i – zdravog razuma.

Pripremite svoja jutra za nedelju pred vama

Podesite alarm za čitavu radnu nedelju i ustanite čim se oglasi (bez odlaganja!), programirajte aparat za kafu, spakujte ručak i odaberite outfite. Unapred spremite doručak poput ovsene kaše ili kuvanih jaja. Naravno, obavljanje tih zadataka oduzeće vam deo vikenda, ali u ponedeljak ujutru obuzeće vas radost zbog laganijeg tempa i dodatnog vremena za vežbanje, zapisivanje planova ili uživanje u kafi. Verovatno ćete primetiti i povećanje produktivnosti i sreće.

Obavite kupovinu namirnica

Prilično dosadna obaveza, posebno vikendom, ali postoji nešto zadovoljavajuće u potpuno opremljenom, organizovanom frižideru. To znači da na dohvat ruke imate gotove grickalice i sastojke za pripremu večere otklanjajući dileme oko obroka. Plus štedite novac koji biste dali na dostavu u nedostatku hrane u kući.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jenny Walton (@jennymwalton)

Imajte čemu da se radujete

Kada se zaglavimo u načinu razmišljanja da živimo za vikende, ne bi trebalo da bude iznenađenje strah od nedelje pred nama. Listu želja za uživanje tokom slobodnog vremena možete čekirati i radnim danima. Ko kaže da ne možete da odete na masažu utorkom ili da ugovorite kafu sa prijateljicom sredinom nedelje? Umesto da na predstojeću nedelju gledate kao na napor, pokušajte da je romantizujete raznim aktivnostima i dešavanjima koja vas raduju.

Postavite finansijske granice

Ako znate gde se nalazite u finansijskom smislu i planirate svoje ciljeve u skladu sa tim, ne samo da će vam ova navika omogućiti uspeh u narednoj nedelji, već i mesecima i godinama kasnije. Pročešljajte svoje troškove i vidite šta možete da eliminišete ili smanjite.

Svetlo na kraju tunela? Uz ušteđen novac moćićete bez griže savesti da priuštite sebi cipele na koje ste „bacili oko“, rezervišete put u Pariz, platite avans za svoj prvi dom…

Odložite telefon

Ovo ste možda i očekivali. Između posla, vesti, besomučnog skrolovanja po društvenim mrežama, preplavljeni smo informacijama. Zašto onda barem vikendom ne biste odmorili od pametnih uređaja – obrišite popularne aplikacije tokom vikenda ili ih jednostavno ugasite na telefonu. Možete samo da zamislite koliko benefita po mentalno zdravlje biste dobili ovim postupkom.

Neka vam san bude prioritet

Polazite u krevet sa knjigom (a ne, opet, sa telefonom). To će umiriti vaš um i pripremiti ga za kvalitetan san. Ne preterujte ni preko vikenda sa dužim spavanjem, već se potrudite da ustajete u približno slično vreme kao i tokom ostalih dana u nedelji. Imaćete i veće šanse da upijete prve sunčeve zrake što će vam pomoći lakše noću da zaspite + podićiće vam raspoloženje.

Foto: Pexels, Instagram

Priredila: T.M.