Pet načina za brzo hlađenje tela

Kraj juna doneo nam je visoke temperature.  U glavnom gradu, prvi put ove godine meteorolozi obećavaju +38.

Šta uraditi kada nam je hitno potrebno hlađenje?

Držite zglobove pod ledeno hladnom vodom 30 sekundi

Ova metoda će aktivno i trenutno smanjiti temperaturu krvi u vašim rukama, koja će zatim cirkulisati u krvotoku i hladiti celo telo još sat vremena.

Stavite hladne obloge na vrat

Zabavna činjenica: Regija mozga koja oseća i reguliše telesnu temperaturu nalazi se gotovo u osnovi vrata. Prostor ohladite vlažnim peškirom, kockom leda ili bilo kojim drugim načinom. I možete prevariti celo telo, osećajući da je telo postalo hladnije nego što zapravo jeste.

Pijte više vode i manje kafe

Neće biti suvišno podsetiti vas da kada temperatura izvan prozora postane zaista izuzetno visoka, vi se znojite i to uvek ne primećujete. Veoma je važno izbegavati dehidrataciju i pića s kofeinom – ona brzo isušuju tečnost i ometaju hidrataciju.

Koristite sprej za hlađenje

Jednostavni sprej za hlađenje možete sami napraviti. Dovoljno je pomešati jedan deo gela aloja vere i tri dela hladne vode u maloj bočici sa raspršivačem (po mogućnosti metalnoj). Aloja hladi kožu za 5 stepeni!

Stavite voće u frižider

Odlična opcija za grickalice je hladno ili čak zamrznuto voće i bobice. Vruće vreme može da nas natera da ponovo posegnemo za sladoledom. Umesto toga, smrznuto voće će vam pomoći da se rashladite na mnogo zdraviji način.