Plen ideala: kako (za)voleti svoje telo

Jednostavne stvari koje će vam pomoći da se promenite na bolje!

Sedite ispred ogledala češće

Ogledalo je posebno psihološko sredstvo koje nam omogućava da vidimo sebe očima druge osobe. Stanite i umesto da tradicionalno počnete da primećujete sve mane, koncentrišite se na one delove tela koji vam se stvarno sviđaju. Procenite svaki detalj,  divite im se i naučite da budete ponosni i da se divite ovim prednostima.

Snimite komplimente

Svakog dana pronađite razlog da sebi priuštite najmanje tri komplimenta. U isto vreme, setite se svega prijatnog, ljubaznog, uzbudljivog što ste čuli o vama poslednjih godina. Možete čak da zapišete ove izraze (u telefon ili beležnicu, na nalepnice, crvenim ružem na ogledalu …), a kada osetite da vam samopouzdanje pada ili se osećate nelagodno od misli svog tela, pročitajte ih naglas.

Odličan pozitivan stav. Skinite se!

Najjednostavnija vežba je češće šetati po kući polugola. Na primer, u donjem vešu, kupaćem kostimu ili šortsu od 7-10 dana zaredom. Tako se navikavate na polugoli izgled i manje se brinete za nedostatke figure. Nakon takvih iskrenih šetnji stanom, biće mnogo lakše obući laganu haljinu na ulicu ili na prepunoj plaži.

Idite na masažu

Neke žene ne dozvoljavaju muškarcu da dodiruje određene delove tela u trenucima blizine, sakrivaju ih ili potpuno izbegavaju nove kontakte. Ugodan trening je profesionalna masaža, kada druga osoba insinuirano dodiruje telo, sa posebnom pažnjom. To može biti još jedan dobar korak da se vaše samopoštovanje počne menjati.

Setite se sebe u prošlosti

Često gledajući fotografije snimljene pre nekoliko godina, uhvatimo se misleći da nismo samo mlađi, već i lepši, srećniji … Čekajte malo! Sad razmislite koliko ste istovremeno zreliji i svesni vlastitog izgleda. Ovo će vam pomoći da bolje shvatite svoje pravo ja i prihvatite svoju figuru ovde i sada.

Iskoristite svoju maštu

Naučite da primećujete trenutak kada se negativne misli o telu tek počinju prilivati i brzo ih prekidajte. Sledeći korak je pokušaj da promenite sopstvenu procenu. Jesi li nesrećna što imaš male grudi? Ali ova okolnost vas nije sprečila da započnete aferu sa željenim muškarcem. Dosadna grba na nosu? Razmislite koliko puta se vaš supružnik divio vašim crtama lica! Mnoga negativna osećanja nastaju pod uticajem stereotipa, koji u praksi ne nalaze potvrdu.

Naučite da verujete

Kritika može značiti da je žena previše ozbiljna u pogledu onoga što drugi misle o njoj. Uključujući u to stare uvrede – možda je ona doživela poniženje u detinjstvu ili adolescenciji i dalje se plaši da se nađe u neprijatnoj situaciji. Poslušajte mišljenja onih koji brinu o vama, koji vas vole i neće vam nauditi. Uverite se da nemate šta da dokažete autsajderima.

Ispravno držanje

Svakog dana, stojite 15 minuta uz zid, ispravljajući leđa, poput žice, ili hodajte hodnikom držeći knjigu na glavi. Veruje se da osećaj samopouzdanja i straha veže ramena i kičmu (bukvalno nas “zatvara”), a osoba sa lepim držanjem a priori oseća se privlačnijom. Drugi trik za poboljšanje samopouzdanja je povremeno govoriti glasnije nego inače.

Ne upoređujte se sa drugim ženama

Ni sa supermodelima, ni sa prijateljima, ni sa kolegama, niti sa ostalim putnicima u prevozu. Ne upoređujte sebe ni sa kim! I niko nema i nikada neće imati vaše jedinstveno telo. Prepoznajte svoju ekskluzivnost i naučite da živite u skladu sa sobom.