grazia

Lifestyle

Sve što treba da znate o oralnoj higijeni kod dece

Da biste sprečili probleme sa mlečnim i stalnim zubićima dece, neophodno je veoma rano početi sa oralnom higijenom odgovarajućom pastom i četkicom. Ipak, vodite računa koju pastu ćete kupiti vašem detetu - mora da odgovara uzrastu i da sadrži fluroid. Takve paste često sadrže arome koje se deci dopadaju, poput maline i jagode. Paste se dele od uzrasta dve do četiri godine i pet do sedam godina. Naravno, važno je naučiti dete kako se pravilno peru zubići i da se usta ispiraju odgovarajućom tečnošću - koja dodatno uništava bakterije čitave usne duplje.

Kako se pravilno peru zubi

Dete treba da drži četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Pomerajte četkicu nežno, u kratkim potezima, gore i dole. Pranje počinje od sekutića i lagano se, istim pokretima, prelazi na kutnjake i unutrašnju stranu zubića. Odaberite meku četkicu, kako dete ne bi moglo ozlediti desni. Preporučljivo je da roditelji, jednom mesečno, detetu - sa zubnim koncem - očiste zubiće, sve u cilju sprečavanja nastajanja kamenca ili karijesa. Stručnjaci preporučuju da se sa oralnom higijenom počne već od detetovog prvog rođendana. Za početak to može biti zubni konac, a kasnije detetu možete dati četkicu da je gricka čisto da bi se navikla na nju, te u kasnijem periodu pređe u svakodnevni ritual pranja zubića.

Saveti za zdrave i bele zube

Uključite stručnjaka od prvog dana. Dete od dve godine treba redovno da posećuje stomatologa, kako bi se naviklo na doktora i okruženje.

Šećer jeste najveći neprijatelj zuba. Šećer pospešuje razvijanje karijesa, te iz detetove ishrane treba izbaciti sokove, slatkiše (i slaniše) i orijentisati se na voće.

Pranje zuba dva puta dnevno - ili češće. Redovno pranje zubića je sigurna zaštita od karijesa. Ujutro i uveče, nakon obroka, zubiće treba prati oko tri minuta (u apotekama su dostupni mali peščani satovi za merenje dužine pranja, a putem vakuum dugmeta se lepi za zid). Idealno bi bilo da se zubi peru i nakon ručka...

Napravite pauzu nakon kiselih namirnica. Nakon obroka koji sadrži kiselo voće, salatu sa limunom ili sirćetom - zube treba prati tek nakon 30 minuta, da ne bi kiselina dodatno nagrizla zubnu gleđ.

Ne zaboravite na jezik. Naše čulo ukusa je hrapavo i pogodno tle za bakterije. Stoga, kada perete zube pažljivo očistite i jezik. Na tržištu postoje četkice koje sa gornje strane imaju fine gumene nabore - idealne za uklanjanje nečistoća sa jezika.

Fotografije: Profimedia

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

8 trendova koje ćemo zauvek zaboraviti kada se pandemija i zvanično završi!

Opustili se jesmo, ali i dalje nije sve završeno. A kada bude - nemojte da je neko spomenuo neki od ovih trendova!

Lifestyle

Kako da nam koža ne bude tesna: Vodič za održavanje kožnih torbi

Kao što je naša majka imala “tu jednu” kožnu torbu koju nam je dala u amanet, tako smo i mi želeli da sebi jednog dana priuštimo makar jednu kvalitetnu, kožnu torbu za koju znamo d...

Lifestyle

Otkrivamo: Kako se zaista hrane sportistkinje tokom priprema za Olimpijske igre

Verovala ili ne, ukusni zalogaji kao što su pasta, pica i sladoled uključeni su u njihove planove ishrane!

Lifestyle

Kako se danas traži posao?

Ne možete da pronađete novo radno mesto? Možda pravite neku od 5 grešaka koje se, na sreću, mogu lako ispraviti.

Lifestyle

Svuda gde želite da budete

U svetu punom priča, vaša iskustva su ono što vas izdvaja od drugih. Za korisnike Premium kartica, Visa je pripremila ekskluzivno iskustvo koje ide u korak sa vašim dinamičnim stil...

Lifestyle

Pratimo modu i volimo trendove. Go Blue!

Trendovi nam se nameću iz sezone u sezonu, teško je ispratiti baš sve ali se trudimo da sebi priuštimo stvari koje će nam dati osećaj slobode i izražaja.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Najkul letnji trendovi koji će osvežiti tvoju svakodnevicu

Potražili smo inspiraciju za osveženje u fashion, beauty i lifestyle trendovima i evo šta je to privuklo našu pažnju.

Lifestyle

Deca poznatih: Siroti mali bogataši

Istaknuti milijarderi se obavezuju da potomcima neće ostaviti ništa ili će im dati tek delić svoje ogromne imovine. Zašto to čudi običan svet?

Lifestyle

Bitka superbogataša za svemir

Rivalstvo dva najbogatija čoveka na svetu, Iliona Maska i Džefa Bezosa, svelo se na takmičenje u novoj igrački elite - privatnim letovima među zvezde.

Lifestyle

Lora Doneli: Heroina koju ćemo voleti

Posle nagrađivanih dramskih uloga, 38-godišnja Lora Doneli prokrčiće put ka slavi kao ideal nove žene u seriji Nemoguće, i to doslovno - natprirodnim moćima i pesnicama.

Lifestyle

Rita Moreno: Košmar američkog sna

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave.

Lifestyle

10 saveta kako da preživite ekstremne vrućine

Kako bi predupredili posledice i živeli koliko-toliko normalno u uslovima sparine, važno je da sve što možemo učinimo i sebi olakšamo život.

Lifestyle

5 načina za postizanje orgazma bez nužne penetracije

U našem umu seks vidimo kao polni odnos između dve osobe, obično heteroseksualne.