Sve što treba da znate o oralnoj higijeni kod dece

Da biste sprečili probleme sa mlečnim i stalnim zubićima dece, neophodno je veoma rano početi sa oralnom higijenom odgovarajućom pastom i četkicom. Ipak, vodite računa koju pastu ćete kupiti vašem detetu – mora da odgovara uzrastu i da sadrži fluroid. Takve paste često sadrže arome koje se deci dopadaju, poput maline i jagode. Paste se dele od uzrasta dve do četiri godine i pet do sedam godina. Naravno, važno je naučiti dete kako se pravilno peru zubići i da se usta ispiraju odgovarajućom tečnošću – koja dodatno uništava bakterije čitave usne duplje.

Kako se pravilno peru zubi

Dete treba da drži četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Pomerajte četkicu nežno, u kratkim potezima, gore i dole. Pranje počinje od sekutića i lagano se, istim pokretima, prelazi na kutnjake i unutrašnju stranu zubića. Odaberite meku četkicu, kako dete ne bi moglo ozlediti desni. Preporučljivo je da roditelji, jednom mesečno, detetu – sa zubnim koncem – očiste zubiće, sve u cilju sprečavanja nastajanja kamenca ili karijesa. Stručnjaci preporučuju da se sa oralnom higijenom počne već od detetovog prvog rođendana. Za početak to može biti zubni konac, a kasnije detetu možete dati četkicu da je gricka čisto da bi se navikla na nju, te u kasnijem periodu pređe u svakodnevni ritual pranja zubića.

Saveti za zdrave i bele zube

Uključite stručnjaka od prvog dana. Dete od dve godine treba redovno da posećuje stomatologa, kako bi se naviklo na doktora i okruženje.

Šećer jeste najveći neprijatelj zuba. Šećer pospešuje razvijanje karijesa, te iz detetove ishrane treba izbaciti sokove, slatkiše (i slaniše) i orijentisati se na voće.

Pranje zuba dva puta dnevno – ili češće. Redovno pranje zubića je sigurna zaštita od karijesa. Ujutro i uveče, nakon obroka, zubiće treba prati oko tri minuta (u apotekama su dostupni mali peščani satovi za merenje dužine pranja, a putem vakuum dugmeta se lepi za zid). Idealno bi bilo da se zubi peru i nakon ručka…

Napravite pauzu nakon kiselih namirnica. Nakon obroka koji sadrži kiselo voće, salatu sa limunom ili sirćetom – zube treba prati tek nakon 30 minuta, da ne bi kiselina dodatno nagrizla zubnu gleđ.

Ne zaboravite na jezik. Naše čulo ukusa je hrapavo i pogodno tle za bakterije. Stoga, kada perete zube pažljivo očistite i jezik. Na tržištu postoje četkice koje sa gornje strane imaju fine gumene nabore – idealne za uklanjanje nečistoća sa jezika.

Fotografije: Profimedia