SVE VIŠE LJUDI PRELAZI NA BILJNU ISHRANU: Da li su vegani zdraviji od onih koji jedu meso?

U vreme kada više nego ikad razmišljamo o očuvanju zdravlja, već smo promenili higijenske navike, a sve više nas počelo je da razmatra i načine na koje se hrani. Raste interesovanje za vegansku ishranu, i to najviše zbog želje za dužim životom, kao i za dobrobit životinja i životne okoline. Vegani ne jedu ništa što je dobijeno od životinja, uključujući jaja i mlečne proizvode. Zato je glavno pitanje sledeće:  da li je moguće tako funkcionisati i da li to donosi zdraviji život?

U jednoj epizodi britanske serije „Verujte mi, ja sam doktor”, dr Žil Jeo je odlučio da bude vegan jedan mesec i vidi kako će to uticati na njega. Otkrio je da mu veoma smeta zabrana mnogih proizvoda koji na prvi pogled nemaju veze sa životinjama. Veganski obrok izbacuje i majonez, pojedine paste i vino – u neka alkoholna pića se tokom proizvodnje ubacuju riblje kosti ili proteini životinja. Drugi, važniji izazov je, kako uneti u organizam sve ključne vitamine i sastojke. Na primer, zbog veganske dijete može postojati rizik od nedostatka vitamina D, potrebnog za zdrave kosti. Vegani ne piju mleko, pa traže zamene u nekim vrstama mleka od soje i pirinča, organskog soka od pomorandže i pahuljica za doručak. Ipak, verovatno bi trebalo da uzimaju i suplemente za vitamin D.

Problem je i čest nedostatak joda, naročito kod devojaka. Kravlje mleko je glavni izvor joda. Jod se može dobiti iz algi, ali sve alternative nisu dovoljne. I tu su verovatno neophodni suplementi.

Treća velika briga je vitamin B12. Nećete ga pronaći u semenju, lešnicima ili povrću, tako da vegani i vegetarijanci moraju da koriste pahuljice za doručak i nutritivne kvasce.

Dakle, da li vas veganstvo može učiniti zdravijim? Naučnici su, posle višegodišnjih studija, došli do zaključka da kod vegana i vegetarijanaca postoji značajno niži stepen oboljenja srca i mogućnosti dobijanja raka, iako nema razlike u ukupnoj smrtnosti. Drugim rečima, biti vegetarijanac ili vegan se uglavnom povezuje sa zdravim životom, ali to ne znači i živeti duže. Naučnici su za sada samo poredili vegane sa onima koji jedu meso i tražili razlike. A kako je prošao doktor Jeo?

Dok je bio vegan, izgubio je četiri kilograma, a holesterol mu je pao za 12 procenata. – Bio sam prijatno iznenađen. Iako ne planiram da potpuno pređem u veganstvo, od sada ću imati najmanje nekoliko takvih dana mesečno. Moram da priznam da sam se plašio da mesec dana budem vegan, ali kada sam naučio par recepata bio sam dobro i zapravo sam uživao. Za mene, ključ nije bio u tome da kuvam veganske verzije jela koja bih inače jeo sa mesom, već da koristim recepte koji su napravljeni samo za vegane. Ono što mi je najviše nedostajalo su jaja, a očekivao sam da mi meso mnogo više nedostaje – rekao je doktor Žil Jeo.