SVE VIŠE LJUDI PRELAZI NA BILJNU ISHRANU: Da li su vegani zdraviji od onih koji jedu meso?

U vreme kada više nego ikad razmišljamo o očuvanju zdravlja, već smo promenili higijenske navike, a sve više nas počelo je da razmatra i načine na koje se hrani. Raste interesovanje za vegansku ishranu, i to najviše zbog želje za dužim životom, kao i za dobrobit životinja i životne okoline. Vegani ne jedu ništa što je dobijeno od životinja, uključujući jaja i mlečne proizvode. Zato je glavno pitanje sledeće:  da li je moguće tako funkcionisati i da li to donosi zdraviji život?

U jednoj epizodi britanske serije „Verujte mi, ja sam doktor”, dr Žil Jeo je odlučio da bude vegan jedan mesec i vidi kako će to uticati na njega. Otkrio je da mu veoma smeta zabrana mnogih proizvoda koji na prvi pogled nemaju veze sa životinjama. Veganski obrok izbacuje i majonez, pojedine paste i vino – u neka alkoholna pića se tokom proizvodnje ubacuju riblje kosti ili proteini životinja. Drugi, važniji izazov je, kako uneti u organizam sve ključne vitamine i sastojke. Na primer, zbog veganske dijete može postojati rizik od nedostatka vitamina D, potrebnog za zdrave kosti. Vegani ne piju mleko, pa traže zamene u nekim vrstama mleka od soje i pirinča, organskog soka od pomorandže i pahuljica za doručak. Ipak, verovatno bi trebalo da uzimaju i suplemente za vitamin D.

Problem je i čest nedostatak joda, naročito kod devojaka. Kravlje mleko je glavni izvor joda. Jod se može dobiti iz algi, ali sve alternative nisu dovoljne. I tu su verovatno neophodni suplementi.

Treća velika briga je vitamin B12. Nećete ga pronaći u semenju, lešnicima ili povrću, tako da vegani i vegetarijanci moraju da koriste pahuljice za doručak i nutritivne kvasce.

Dakle, da li vas veganstvo može učiniti zdravijim? Naučnici su, posle višegodišnjih studija, došli do zaključka da kod vegana i vegetarijanaca postoji značajno niži stepen oboljenja srca i mogućnosti dobijanja raka, iako nema razlike u ukupnoj smrtnosti. Drugim rečima, biti vegetarijanac ili vegan se uglavnom povezuje sa zdravim životom, ali to ne znači i živeti duže. Naučnici su za sada samo poredili vegane sa onima koji jedu meso i tražili razlike. A kako je prošao doktor Jeo?

Dok je bio vegan, izgubio je četiri kilograma, a holesterol mu je pao za 12 procenata. – Bio sam prijatno iznenađen. Iako ne planiram da potpuno pređem u veganstvo, od sada ću imati najmanje nekoliko takvih dana mesečno. Moram da priznam da sam se plašio da mesec dana budem vegan, ali kada sam naučio par recepata bio sam dobro i zapravo sam uživao. Za mene, ključ nije bio u tome da kuvam veganske verzije jela koja bih inače jeo sa mesom, već da koristim recepte koji su napravljeni samo za vegane. Ono što mi je najviše nedostajalo su jaja, a očekivao sam da mi meso mnogo više nedostaje – rekao je doktor Žil Jeo.

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.