Zašto vam je potrebno manje sna kako starite? Odgovor stručnjaka!

Spavanje je važan deo vašeg života i ponekad ga povezujete sa lošim trenucima, poput noćnih mora i nesanice, ili sa zadovoljavajućim satima sna koji su vam pružili odmor onako kako biste želeli.

Ono što se definitivno menja za sve je količina sna. Bebe spavaju bezbroj sati dnevno, ali ovaj broj počinje da se postepeno smanjuje kako starimo. Čak i ako imate ljubavnu vezu sa spavanjem, dođe vreme kada vam ono nije toliko potrebno. Spavanje je stanje koje se vremenom menja i verovatno ste to već shvatili.

Spavanje i njegovo trajanje, u zavisnosti od starosti

Prvo, nemamo svi iste potrebe. Ali postoji 9 starosnih grupa i još nekoliko faktora u njima, na osnovu pola, načina života i zdravstvenog stanja. „Što smo mlađi, potrebno nam je više sna. Novorođenčad spava 14-17 sati, bebe 12-15, tinejdžeri (trebalo bi) 8-10 sati, odrasli 7-9 i stariji odrasli 7-8 “, informiše stručnjak za spavanje Rian Fiorenzi.

Zašto vremenom manje spavate?

Zanimljiv deo ove promene je da trenutno ne postoji jasan odgovor. Jedna od najzanimljivijih teorija je da kako starimo, u mozgu dolazi do gubitka neuroloških jedinjenja koja dobijaju hemijsku poruku da smo umorni. Međutim, potrebno je više istraživanja na tu temu.

„Ali ono što pouzdano znamo je da što ste stariji, noću je lakše zaspati, jer u starosti provodimo manje vremena u dubokoj fazi sna. „Sve pokazuje da je to zbog činjenice da nivo hormona rasta oppada i što ga telo manje proizvodi, ne treba nam dubok san“, kaže stručnjak.

Postoji li način da saznate koliko sati sna vam treba?

Srećom, postoji mnoštvo aplikacija koje možete da preuzmete na svoj mobilni telefon i saznate koliko sati spavanja je idealno, u zavisnosti od vaše starosti i zdravlja. U isto vreme postoje aplikacije koje deluju opuštajuće ili kao meditacija koja vas lako odvodi u dubok san.  

foto:Unsplush