Zavirite u aprilsko izdanje magazina Grazia

Fotografija: Takahiro Ogawa
Stajling: Juli Alvarez
Šminka: Yuui
Frizura: Izumi Sato
Manikir: Nori
Model: Emily Liptow

Proleće je definitivno stiglo (20. marta u 4.05 ujutru) i sada je vreme da zasučemo rukave i očistimo prašinu sa polica, usisamo po ćoškovima, sredimo garažu, revidiramo garderobu, sklonimo zimske stvari, izvučemo letnje i pobacamo i poklonimo ono što nam više ne treba. Da bismo napravili mesta za nove, pozitivne stvari, treba da se rešimo onih koje nam više nisu potrebne. U aprilu, priroda i svet oko nas rezonuju sa onim kako se osećamo iznutra (buđenje) i što bi trebalo da odražava i našu unutrašnju transformaciju, podsećajući nas na beskonačni potencijal rasta i obnavljanja.

April je mesec kada magazini istražuju teme novih početaka, ali ne onih koji su povezani sa januarskim odlukama, već sa počecima koji se dešavaju kada se oslobodimo stega stagnacije i krenemo u susret promenama. Kada postavimo granice, ili ih srušimo, kada prigrlimo nove i pustimo stare stvari. To može biti bolno, ako uključuje raskid sa partnerom ili nekim okoštalim obrascima ponašanja, sa uverenjima, sa prijateljima (ali april je vreme za veliku čistku, zar ne?), ali ono što ne boli, nije život (Ono što ne prolazi nije sreća – Ivo Andrić). I ne radi se tu samo o odbacivanju kao takvom, već o puštanju (niz vodu) nečega što nam više ne koristi. Radi se o prizivanju hrabrosti da se suočimo sa tamom unutar nas i izronimo u svetlost samosvesti i osnaženja.

I odjednom, planina je dosla, 100x100cm, tuš i akvarel na papiru 2022 ( and suddenly the mountain came); Marija Avramović

Oslobađanje od lanaca toksičnih obrazaca, odnosa, veza, nikada nije lako, ali je to ključni korak ka povratku naše autonomije i krčenju puta ka ispunjenju. O tome šta je narcisoidnost uopšte, danas u kulturi selfa, razgovarali smo sa terapeutkinjom Snežanom Mrvić (topla preporuka za to je i knjiga Ostati ili otići Ramani Durvasule, koja kaže: definitivno otići). Odlazak iz toksičnih odnosa nije beg već priznavanje naše inherentne vrednosti i odluka da prioritet damo našem mentalnom, emotivnom i duhovnom blagostanju, iznad svega ostalog.

(Prolećno) buđenje podrazumeva odbacivanje iluzija, a između ostalog, o tome govori i nova predstava Dragana Mićanovića, Sirano, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. A da nam je baš ovakav komad preko potreban danas, shvatićete kad pročitate intervju s glumcem. Kad odbacimo stege prošlosti, iluzije i uverenja za koja smo se čvrsto držali, trenutak je da probamo nešto novo, možda nove koncepte veza i (ljubavnih) odnosa, o čemu piše naš astrolog Dušan Jurić.

U nove početke uvodi nas, i to u rubrici Last Word, Nina Seničar, koja trenutno kreira novi početak. Tu je i beauty razgovor sa Mijom Knežević poznatijom kao Mia Porter, zatim kolumna Milana Nikolića i priča o retrospektivnoj izložbi Paola Roversija (moramo se nekad osvrnuti i videti gde smo bili, da bismo znali kuda idemo).

Grazia tim