SCENA / Knjige

Knjige

Sve bismo trebalo da budemo Miranda iz “Seks i grada”

Na odjecima fenomena serije Seks i grad, razvila se čitava filozofija urbane žene u najboljim godinama. Uz nju i estetika, isto tako urbanog – dakle, dostupnog – modnog glamura. Zato će vam, kada pomislite na čuveni serijal, verovatno poslednja na um pasti Miranda Hobs. Sa svojom, ne baš privlačnom prirodom pravnice-radoholičarke i praktičnom odećom, ova članica slavne njujorške četvorke teško je mogla da se meri u popularnosti sa ikonom stila Keri Bredšo. Ni sa pustolovnom Samantom Džons, a kamoli sa neoromantičarkom Šarlotom Jork. Od te postavke su krenule režiserka Loren Garoni i grafička dizajnerka Čelsi Ferles kada su pre par godina objavile knjigu “Sve bismo trebale da budemo Miranda”. Možda se jesu iznenadile uspehom, ali nisu pogrešile. Njihova ideja se za svega nekoliko meseci razvila u bestseler, u slavu potcenjenog lika iz Seksa i grada koji, kako ćemo videti, danas najviše odgovara eri uspona žene sa velikim ambicijama. Nije li, uostalom, i sama Sintija Nikson, koja je tumačila Mirandu, odlučila da se kandiduje za guvernerku Njujorka?

Sve je počelo pre šest godina, kada su dve prijateljice iz šale otvorile profil na Instagramu #everyoutfitonsatc, u čast nezaboravne mode iz Seksa i grada. Uprkos tome što je ekscentrična odeća Keri Bredšo postala zvezda vodilja pop kulture, na ovu avanturu su ih podstakli karakter i ukus Mirande. Da, na avanturu, jer su do naslova knjige došle mnogo pre no što su je napisale.

– Godine 2017. parodirale smo majicu Christian Dior od 700 dolara sa natpisom Svi bismo trebali da budemo feministi tako što smo napravile majice Svi bismo trebali da budemo Miranda. Koštale su 30 dolara, prodale smo ih mnogo, a kada se Sintija Nikson kandidovala za guvernerku, mnogi novinari su citirali naš natpis. Ušao je kao slogan u leksikon kulture, a naš agent nam je predložio da napišemo knjigu pod tim naslovom – objasnila je Ferlesova. Majica Miranda ih je odvela i do političke saradnje sa Niksonovom. Njen izborni tim je 2018. pozvao Ferlesovu i Garoni u pomoć. Za kampanju su napravile spot, i vodile akciju prikupljanja novca.

– Mirandine stvari za koje smo mislile da su čudne, poput vetrovke sa šeširom nalik na kantu, privukle su naše pratioce. Shvatile smo da nismo jedine kojima je ovaj lik blizak. Znale smo da će naša knjiga biti parodija na knjige o samopomići, napisane sa Mirandine tačke gledišta, a namenjena je ljudima koji ne čitaju takvu literaturu – rekla je Garoni. Danas #everyoutfitonsatc privlači skoro 650.000 pratilaca. Pored Niksonove, pridružile su im se Kristin Dejvis, koja je igrala Šarlot, i Saru Džesiku Parker, proslavljenu u ulozi Keri.

Obe autorke nove knjige danas žive u Los Anđelesu. Tokom studija na jednom modnom koledžu u Njujorku, poput većine njihovih vršnjakinja, zavidele su Keri na krcatom garderoberu, profesiji kolumnistkinje i romansama. Miranda je bila odbacivana kao neprijatne realistkinja koja nosi preširoke pantalone i jede tortu iz kante za đubre. Ali, kada je publika “odrasla”, shvatila je da zapravo, vreme brutalno iskrene, cinične pravnice koja se usudila da postane samohrana majka, tek dolazi. 

– Mnogo puta smo usred zime hodale ulicama na visokim štiklama trudeći se da oponašamo životni stil glavne junakinje. Ali, sa godinama smo postajale Miranda. Počele smo da razmišljamo zašto se nismo identifikovale sa njom. Jer, kada se podvuče crta, Miranda ima diplomu Harvarda, postaje partner u advokatskoj firmi pre 35. godine života, ima svoj stan, stalnu pomoć u kući, a to su ciljevi koji nas privlače u današnje vreme – objasnila je Garonijeva. Od Mirandine odeće njoj su danas omiljene crna haljinu sa Šarlotinog drugog venčanja, i haljina Julien MacDonald iz filma, dok Ferlesova obožava Mirandine komotne kombinezone i pufer kapute iz ranih epizoda.  

Autorke se nadaju će će i njihovi čitaoci shvatiti da u svakom, zapravo, čuči jedna takva nezavisna karijeristkinja i pragmatična žena koja odbija da se pomiri sa glupostima i stereotipima. I da bi je, ovoga puta, trebalo dočekati raširenih ruku.                             

Nova knjiga počinje poglavljem o suočavanju sa “mirandafobijom”. To je, citiramo, uvreženo uverenje da su Mirande inferiorne u svetu koji sačinjavaju Keri, Šarlote i Samante, a patite od ove fobije ako se ljutite kada vas drugarice porede sa crvenokosom pravnicom iz serije. – Današnja kultura, najviše naklonjena liku Keri Bredšo, uokvirila je mit da su osobine njene drugarice Mirande – brutalno iskrena, sarkastična karijeristkinja – nepoželjni kvaliteti ženstvenosti. To je školski primer seksizma, i ne moramo da budemo geniji da bismo shvatili da to što nas potiskuju samo pogoduje patrijarhatu – pišu autorke. Slede saveti kako se oblačiti, raditi, zabavljati se i voleti kao Miranda. Tu je i podsticaj da napravite veliko spremanje garderobera (i života) pod parolom: “Magija koja će vam promeniti život: izbacite svo sranje koje ne nosite”. Zanimljiv je vodič kroz istoriju stvarnih Mirandi, inteligentnih žena koje su prevazišle očekivane rodne uloge da bi sebi otvorile puteve ka uspehu. Iako su ih mnogi savremenici napadali, one se danas obožavaju kao pioniri u napretku kulture. U knjizi se ističe nekoliko ovakvih žena. Jovanku Orleanku, francusku heroinu iz 15. veka, buntovni duh je najpre odveo na lomaču, a tek vekovima kasnije u društvo svetitelja. Književnica britkih misli Roksana Gej je danas, u 46-godini, postala vodeća kritičarka pop kulture, aktivna podjednako kao romanopisac, eminentna saradnica New York Timesa i uticajna tviterašica. Ketrin Hepbern je polovinom prošlog veka personifikovala modernu, nezavisnu ženu i u privatnom životu i na filmu, a njoj možemo zahvaliti što je uvela pantalone u maticu ženske mode. Rei Kavakubo je stvorila neke od najuticajnijih stilova sveta, a 2017. bila prva živa dizajnerka koja je dobila samostalnu izložbu na prestižnom Institutu za kostime Muzeja Metropoliten u Njujorku. I danas se, u 78. godini, prepoznaje po elegantnoj bob frizuri i ​​bajkerskoj jakni. Na ovom spisku su još političarka Hilari Klinton, književnica i aktivistkinja Fren Libovic, te sudija Konstans Bejker Motli, koja je Afroamerikankama otvorila vrata pravosudne vlasti u SAD. Knjiga Sve bismo trebale da budemo Miranda zamišljena je kao dobra zabava, s tim da se autorke nadaju da će ženama treće decenije 21. veka poslužiti kao inspiracija da prihvate sebe kakve jesu, uz obilje smeha iz kojeg je ovo delo i nastalo. 

TAJNI ŽIVOT NA MREŽAMA   

Danas bi Miranda Hobs od svih društvenih mreža najviše volela Tviter. Koristila bi i Instagram da bi pratila one koje ne voli, ali i profile o kuvanju i komentare slavnih ličnosti na aktuelne događaje, kažu autorke Garoni i Ferles u intervjuu za američki L’Officiel. Mrzela bi aplikacije za upoznavanje, a u tajnosti bi ih koristila. Ako se setimo kako je umela da laže tokom speed datinga, verovatno bi izmislila drugu ličnost i na ovakvoj aplikaciji, ali samo zato da bi ljude koji je zanimaju bolje upoznala.

Tekst: Redakcija magazina Grazia

Foto: Profimedia