Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

Svečano mesto među ruskim jelima zauzima boršč, jedno od najpoznatijih i najomiljenijih ruskih specijaliteta, simbol tradicionalne kuhinje. Iako Rusi svojataju brošč kao deo njihove gastronomije, s tim se ne slažu Ukrajinci, Belorusi i Poljaci, koji takođe ovo jelo-čorbu doživljavaju kao svoju. Kako god, toliko je ukusna da može postati i vaša.

Pored cvekle, obavezni sastojci boršča su kupus, krompir, crni luk, šargarepa, paradajz i neki kiseli začin (vinsko sirće, limun) kako cvekla ne bi izgubila boju prilikom kuvanja. Kuva se u bujonu od mesa (najbolje junetina, mada može i svinjetina i piletina), a može i sa kockicama za supu, ukoliko ne želite meso, već blažu varijantu čorbe. Svako može da osmisli sopstvenu opciju boršča.

Sastojci:

glavica crnog luka

3 cvekle                                          

pola glavice svežeg kupusa

3 šargarepe

4 paradajza i 3 kašike paradajz-pirea

4 kocke za supu (ukoliko ne želite meso)

1 veza zeleni za supu

Priprema:

Sve sastojke oprati, iseckati na kockice ili izrendati. Na vrelom ulju dinstati izrendanu cveklu desetak minuta, pa doliti vodu da ogrezne, pa na tihoj vatri kuvati još pola sata. U drugoj posudi, na tihoj vatri propržiti crni luk, šargarepu i zelen.

U izdinstanu cveklu dodati paradajz (očišćen i isečen), paradajz-pire i dinstati još desetak minuta, pa pomešati sa lukom, šargarepom i zeleni. U međuvremenu, u dublju šerpu sipati 2 litra vode, dodati biber u zrnu, lovorov list i kocke za supu. Kada provri, dodati krompir, kuvati oko pet minuta, pa staviti kupus isečen na rezance i kuvati još desetak minuta. Posle toga, dodati prethodno pripremljenu mešavinu sa cveklom i kuvati još 15 minuta.

Servirati sa kiselom pavlakom pomešanom sa sitno seckanim peršunovim lišćem ili mirođijom.