3 predloga za brz i zdrav obrok

Ne znate šta da kuvate, a da jelo bude zdravo i ukusno? Isprobajte neki od naših predloga koje vam donosimo u nastavku. 

Sočni losos

Sastojci za marinadu 

(za dva fileta lososa):

  • 2 čena belog luka
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika peršuna

Priprema:

Beli luk iseckajte i sve sastojke dobro pomešajte. Filete lososa stavite u posudu i prelijte marinadom, i ostavite bar sat vremena u frižideru, a najbolje ukoliko celu noć ostavite u marinadi. Obratite pažnju da posudu prekrijete folijom kako se ne bi proširio miris na ostale namirnice. Nakon toga, losos stavite u rernu na 200 C i pecite oko 45 minuta, ali pazite da zadrži svoju autentičnu crvenkastu boju. Ukoliko ga pečete na grilu, važno je da bude temeljno oceđen. 

Servirajte uz kuvani pirinač, krompir ili spanać, uz krišku limuna.

Salata od kinoe sa tunjevinom i prelivom od tahinija

Sastojci:

  • 100 g kinoe
  • 200 tunjevine
  • polovina zelene paprike
  • 1 avokado
  • 2 šake rukole
  • šaka brusnice
  • nekoliko rotkvica 
  • 50 g pinjola 

Za preliv:

  • 50 ml tahinija
  • 50 ml vode
  • čen belog luka
  • so i biber po ukus
  • sok od pola limuna

Priprema:

Staviti kinou u šerpu i preliti je vodom da ogrezne. Kuvati na srednjoj temperaturi dok ne proključa i voda ispari, posoliti. U međuvremenu, iseckati rotkvice, papriku i avokado preko kog ste stavili nekoliko kapi limuna kako ne bi oksidirao. Rukolu iscepkati i pomešati sa tunjevinom i pripremljenim povrćem i brusnicama. Sve staviti u dublju činiju, kada se kinoa prohladi dodati je ostalim sastojcima i nežno promešati. Salatu začiniti pripremljenim prelivom.

Za preliv: U tahini dodati malo vode, maslinovo ulje, usitnjeni belik luk, so, limunov sok.

Kuskus sa piletinom

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 3 šargarepe
  • ljuta papričica (po ukusu)
  • 250 g kuskusa
  • soja sos
  • so i biber
  • malo cimeta

Priprema:

Pileće meso isecite na komadiće veličine jednog zalogaja, stavite ih u dublju posudu i prelite soja sosom (da soja sos obloži svaki komadić) i ostavite da se piletina marinira dok pripremate povrće.

Crni luk i šargarepu sitno iseckajte, potom papriku isecite na kockice (možete koristiti papriku u različitoj boji da vam jelo bude šarenije), a ljutu papričicu (ukoliko volite ljuto) i beli luk isecite što sitnije.

U zagrejanom tiganju sa malo ulja kratko propržiti piletinu, pa odložiti na tanjir.

Pripremljene namirnicei stavite u dublji tiganj na malo zagrejanog ulja, pa kratko propržite piletinu samo da porumeni. Piletinu izvadite na tanjir pa u isto ulje stavite crni luk da se kratko prži samo da postane staklast, ako treba podlite sa malo vode. U gotov luk dodajte šargarepu, papriku, ljutu papričicu, beli luk i so i biber po ukusu pa kratko pržite povrće samo da se obloži masnoćom iz tiganja. Prelite povrće sa dva dl vode i nastavite ga dinstati desetak minuta.

Dok se povrće dinsta, kus kus prelijte sa 2,5 dl ključale vode i prekrijte činiju prijanjajućom folijom, i ostavite da odstoji desetak minuta (treba da upije svu vodu i da blago nabubri). U gotovo povrće umešajte nabubreo kus kus, vodeći računa da bude rastresito. Dobro promešajte i ako treba začinite sa još malo soja sosa ili soli. Preko kus kusa sa povrćem poređajte komadiće piletine i poslužite sa vašom omiljenom salatom.

Fotografije: Profimedia, Shutterstock