grazia

GASTRO

3 predloga za brz i zdrav obrok

Ne znate šta da kuvate, a da jelo bude zdravo i ukusno? Isprobajte neki od naših predloga koje vam donosimo u nastavku. 

Sočni losos

Sastojci za marinadu 

(za dva fileta lososa):

  • 2 čena belog luka
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika peršuna

Priprema:

Beli luk iseckajte i sve sastojke dobro pomešajte. Filete lososa stavite u posudu i prelijte marinadom, i ostavite bar sat vremena u frižideru, a najbolje ukoliko celu noć ostavite u marinadi. Obratite pažnju da posudu prekrijete folijom kako se ne bi proširio miris na ostale namirnice. Nakon toga, losos stavite u rernu na 200 C i pecite oko 45 minuta, ali pazite da zadrži svoju autentičnu crvenkastu boju. Ukoliko ga pečete na grilu, važno je da bude temeljno oceđen. 

Servirajte uz kuvani pirinač, krompir ili spanać, uz krišku limuna.

Salata od kinoe sa tunjevinom i prelivom od tahinija

Sastojci:

  • 100 g kinoe
  • 200 tunjevine
  • polovina zelene paprike
  • 1 avokado
  • 2 šake rukole
  • šaka brusnice
  • nekoliko rotkvica 
  • 50 g pinjola 

Za preliv:

  • 50 ml tahinija
  • 50 ml vode
  • čen belog luka
  • so i biber po ukus
  • sok od pola limuna

Priprema:

Staviti kinou u šerpu i preliti je vodom da ogrezne. Kuvati na srednjoj temperaturi dok ne proključa i voda ispari, posoliti. U međuvremenu, iseckati rotkvice, papriku i avokado preko kog ste stavili nekoliko kapi limuna kako ne bi oksidirao. Rukolu iscepkati i pomešati sa tunjevinom i pripremljenim povrćem i brusnicama. Sve staviti u dublju činiju, kada se kinoa prohladi dodati je ostalim sastojcima i nežno promešati. Salatu začiniti pripremljenim prelivom.

Za preliv: U tahini dodati malo vode, maslinovo ulje, usitnjeni belik luk, so, limunov sok.

Kuskus sa piletinom

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 3 šargarepe
  • ljuta papričica (po ukusu)
  • 250 g kuskusa
  • soja sos
  • so i biber
  • malo cimeta

Priprema:

Pileće meso isecite na komadiće veličine jednog zalogaja, stavite ih u dublju posudu i prelite soja sosom (da soja sos obloži svaki komadić) i ostavite da se piletina marinira dok pripremate povrće.

Crni luk i šargarepu sitno iseckajte, potom papriku isecite na kockice (možete koristiti papriku u različitoj boji da vam jelo bude šarenije), a ljutu papričicu (ukoliko volite ljuto) i beli luk isecite što sitnije.

U zagrejanom tiganju sa malo ulja kratko propržiti piletinu, pa odložiti na tanjir.

Pripremljene namirnicei stavite u dublji tiganj na malo zagrejanog ulja, pa kratko propržite piletinu samo da porumeni. Piletinu izvadite na tanjir pa u isto ulje stavite crni luk da se kratko prži samo da postane staklast, ako treba podlite sa malo vode. U gotov luk dodajte šargarepu, papriku, ljutu papričicu, beli luk i so i biber po ukusu pa kratko pržite povrće samo da se obloži masnoćom iz tiganja. Prelite povrće sa dva dl vode i nastavite ga dinstati desetak minuta.

Dok se povrće dinsta, kus kus prelijte sa 2,5 dl ključale vode i prekrijte činiju prijanjajućom folijom, i ostavite da odstoji desetak minuta (treba da upije svu vodu i da blago nabubri). U gotovo povrće umešajte nabubreo kus kus, vodeći računa da bude rastresito. Dobro promešajte i ako treba začinite sa još malo soja sosa ili soli. Preko kus kusa sa povrćem poređajte komadiće piletine i poslužite sa vašom omiljenom salatom.

Fotografije: Profimedia, Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Tradicionalna saher torta

Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom.

GASTRO

Recept dana: Čokoladni kolač sa lešnicima i džemom

Ovo je jedan od onih sočnih kolača koji kada probate, ne možete da se zaustavite.

GASTRO

Recept dana: Preukusna pileća krem čorba

Odličan način da započnete nedeljni ručak, a može biti i samostalni obrok.

GASTRO

Recept dana: Slasne jabuke u šlafroku

Ukoliko volite palačinke, ovo je pravi predlog za vas!

GASTRO

Recept dana: Sjajna carska pita

Neka vam dan počne carski uz ovu preukusnu slanu đakoniju koja se očas posla pravi!

GASTRO

Omiljena poslastica Kejt Midlton: Tajni recept jednostavnog i ukusnog royal kolača

Zdravija verzija slatkiša koju ćete poželeti odmah da isprobate.

GASTRO

Recept dana: Jesenji čiz kejk sa bundevom

Proslavite dolazak jeseni sa njegovom kraljicom - bundevom!

GASTRO

Recept dana: Salata koja je prava vitaminska bomba

Barem jedan dan u sedmici bombardujte svoj organizam zdravljem!

GASTRO

Recept dana: Neobični rižoto sa cveklom i pečurkama

Dekorativno, ukusno, brzo. Obrok po vašoj meri!

GASTRO

Recept dana: Sorbet od dinje i lubenice, predivna koktel-poslastica

Pozovite prijatelje na druženje i pozdravite se sa letom uz ovu predivnu koktel-poslasticu!

GASTRO

Barista nam je otkrio kako da pripremimo savršenu kafu - kod kuće

Više nećete morati da idete u kafić kako biste uživali u omiljenom ukusu.

GASTRO

Recept dana: Salata od tunjevine i pirinča idealna za dane kada ne znate šta da kuvate

Odlična ideja za obrok "na brzaka". Zdravo, hranljivo, ukusno, brzo, ima li šta lepše?!

GASTRO

Recept dana: Brzi musli keksići koje morate da probate

Dvadesetak minuta vam je potrebno da napravite zdravu, slatku grickalicu, idealnu za predah uz kafu ili čaj.

GASTRO

Recept dana: Zdrava i ukusna pita od spelte, spanaća i feta sira

Hrskavo testo, bogato semenkama, zahvaljujući kombinaciji dva tipa brašna, mami nepca.

GASTRO

Recept dana: Najlakši način za pripremu "banana hleba"

Čuveni banana bread pravi se na mnogo načina, a mi vam predstavljamo najjednostavniji i najbrži.