grazia

GASTRO

4 recepta za ukusan, zdrav doručak

Domaći namazi i salate uvek su dobra ideja za obrok. Evo nekoliko ideja da započnete dan, budete siti i osetite se poletnim.

1. PAŠTETA OD SARDINE

Ako želite zdravu i hranljivu grickalicu, nema ništa bolje od sardine: bogate su vitaminom D i B12, kalcijumom i masnim kiselinama važnim za zdravlje srca (omega-3).

SASTOJCI:

  • konzerva sardine
  • kašika putera
  • pola glavice crvenog luka
  • 6 kiselih krastavčića
  • biber, dok od pola limuna

Sve sastojke izblendajte i poslužite uz tost. Ukoliko volite da eksperimentišete, dodajte kašiku kečapa, 2 kašike krem-sira, kuvano žumance i nekoliko kapi maslinovog ulja. Sve izmiksajte, ohladite i uživajte.

2. SALATA BEZ MAJONEZA

Ako želite hranjivo, brzo i vrlo jednostavno predjelo, ova salata će vas oduševiti. Umesto majoneza, koristili smo krem-sir, kako bismo dobili manje kalorija.

SASTOJCI:

  • konzerva graška
  • konzerva kukuruza
  • 1 konzerva tunjevine
  • krem-sir

Sve sastojke dobro pomešajte u posudi, izblendirajte i poslužite uz tost.

3. SALATA OD TUNJEVINE

Ovo ukusno predjelo lako se priprema i odličan je doručak ili užina.

SASTOJCI:

  • konzerva tunjevine (250 g)
  • kuvano jaje
  • pola glavice crvenog luka
  • 100 g majoneza

Sipajte sadržaj konzerve tunjevine u posudu (prethodno dobro ocedite ulje). Dodajte crveni luk, isečen na sitno, dodajte seckano kuvano jaje i završite sa majonezom po ukusu. Dobro promešajte i poslužite na tankom tostu.

Ovaj recept je pogodan za razne varijante. Možete dodati i grašak, kukuruz, kisele krastavce. Krajnji rezultat zavisi od vaše mašte i onoga što imate od namirnica u datom trenutku. Masline su sastojak idealan za vaše domaće paštete, nadeve, salate.

4. NAMAZ OD MASLINA

Zbog svoje arome, lakog kombinovanja sa ostalim namirnicama, ali i zbog toga što su niskolalorične masline su idealne kao dodatak mnogim saltama, namazima (7 maslina sadrži svega 37 kalorija).

SASTOJCI:

  • 250 g crnih maslina
  • 1/2 seckanog luka
  • 1/2 kašike paprike
  • 1 kašika aromatičnog bilja (timijan, ruzmarin, origano...)
  • ekstra devičansko maslinovo ulje

U posudi pomešajte sve sastojke i namaz je gotov. Ukoliko volite bogatiji ukus, možete dodati kašiku senfa, kašičicu meda i nekoliko kapi sirćeta pa sve dobro izmešati, tako da dobijete kremasti sos. Dodajte ruzmarin, maslinovo ulje i zelene masline. Sve izblendajte dobro i ostavite da malo odstoji. Svideće vam se mešavina ukusa.

Foto: Unsplash

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Šarena čorba

Tokom hladnih zimskih dana nema ništa bolje i korisnije od tanjira tople čorbe.

GASTRO

Recept dana: Topla salata od prokelja sa kruškama i brusnicama

Ova zanimljiva kombinacija će vas oduševiti, čak i one koji ne vole opori ukus prokelja, jer u fuziji sa slatkastom kruškom i brusnicom dobija potpuno novi ukus.

GASTRO

Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

GASTRO

Recept dana: Mafini sa speltinim brašnom i spanaćem

Brzo, lako, ukusno, zdravo. Naš predlog za doručak ili večeru, a ukoliko vam pretekne koji komad, eto odlične užine.

GASTRO

Recept dana: Kuglice od pirinča punjene sirom

Slasni slani zalogaji, idealni kao predjelo ili prilog, a mogu se jesti i kao lagani obrok uz salatu od raznobojnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome.

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Fenomenalan obrok koji će sa slašću jesti i oni koji ne vole ribu.

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Odlična ideja za slatko posluženje kada poželite na brzinu da se zasladite, a savršen slatkiš za posne dane.

GASTRO

Recept dana: Kuglice sa suvim šljivama i pomorandžom

Ove bombice mogu dugo da stoje, ako se čuvaju u frižideru, tako da ih možete napraviti i desetak dana ranije nego što su vam potrebne.

GASTRO

Recept dana: Engleski krambl sa jabukama

Hrskavi, mrvičasti kolač iz rerne, sprema se za svega 15 minuta.

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Ovaj tradicionalni švajcarski desert je sočan, zavodljive arome i, što je najvažnije, brzo se pravi.

GASTRO

Recept dana: Posna šarena krem salata

Nek se vaša trpeza zašareni obiljem raznovrsnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta.

GASTRO

Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Idealno jelo za sve one koji obožavaju sarmu. Sastojci su isti, baš kao i ukus, ali mnogo lakše se pravi.

GASTRO

Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Saznajte šta znači reč karpačo i kako se pravi ova grofovska delicija.