GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!

„Baklava je onaj kolač kada vam se čini da treba provesti u kuhinji ceo dan, a pre ovog dana potrebno vam je iskustvo od 15 godina. Ali u stvarnosti, nivo težine: lak i 20 minuta za celokupnu pripremu“.

Za pripremu baklave potrebno vam je:

1 pakovanje kora;

300 grama bilo kojih oraha (orasi, pistaći, lešnici);

1 čaša meda;

1/2 šolje šećera

1/5 šolje vode

1 pakovanje putera.

Priprema:

1. Rastopiti puter i blenderom samleti orahe.

2.  Raširite koru i podmažite je rastopljenim maslacem, 3-4 puta zaredom.

4. Stavite malo mlevenih oraha i ponovo poprskajte uljem.

5. Ponavljate koliko god puta želite do željene visine baklave.

6. Završite korom koju ćete podmazati uljem.

7. Uzmite vrlo oštar nož i isecite baklavu na trouglove / kvadrate, presecajući baklavu do poslednjeg sloja.

8. Stavljamo u rernu na 45-50 minuta na 175-180 stepeni.

9. Dok se baklava peče, pravimo sirup koji ćete morati sipati čim izvadite baklavu iz rerne.

10. Za sirup: sipati med, šećer i vodu u šerpu i pustiti da proključa, a zatim dodati 50 grama putera i držati na laganoj vatri još 5 minuta.

11. Izvadili smo baklavu, odmah je prelili sirupom i ostavili da odstoji dok se potpuno ne ohladi.

Instagram: @stanishevska

Povezane teme

GASTRO

Food trend: danska palačinka

U Evropi je ovaj desert poznat već duže vreme, iako se pojavio 30-ih godina u Sjedinjenim Državama.

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

GASTRO

Savršena pratnja jutarnje kafe: mafini od cimeta

Recept za omiljeni desert koji će vas razveseliti ujutru i biće odličan dodatak doručku i kafi.

GASTRO

Finski čokoladni moka kolač za Dan prijatelja

Tradicionalni finski desert za proslavu Dana prijatelja, a ne Dana zaljubljenih.

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...