GASTRO

Da li svakodnevna konzumacija kombuche dovodi do savršenog tena?

Neujednačen ten i nepravilnosti na koži pored genetike, tipa kože, stresa, spoljašnjih uslova, neadekvatne kozmetike… može izazvati i lose zdravlje creva. Kineziologija, alergijski testovi, tretmani lica i razne kreme možda su deo rešenja, ali ako zaista želite da pomognete svom tenu i telu iznutra, razmislite o konzumaciji čudesne kombuche.

Kombucha je opisana kao eliksir života, ali uprkos tome što potiče iz Kine generacijama unazad, fermentisani čajni napitak postao je popularan u poslednjih nekoliko godina. Čak je predstavljen i kao savršena alternativa alkoholnim napicima.

Šta je kombucha?

Kombucha je penušavo piće, napravljeno fermentacijom čaja sa kulturom bakterija i kvasca (slično kiselom testu). Ima divan jedinstven ukus koji je blago sladak i kiselkast, i puna je živih bakterija i kvasaca pogodnih za creva (plus antioksidansa iz čaja). Zbog niske PH fermentacije sprečava razvoj loših bakterija, što znači da je potpuno bezbedno za piće.

Svet nauke još uvek istražuje efikasnost ovog napitka po lepotu i zdravlje, ali ono što je dokazano je da je kombucha puna probiotika (koji imaju razne benefite po zdravlje), antioksidansa i vitamina (C i B).

Pijenje kombuche

Dobre bakterije, koje kombucha isporučuje našem telu konzumacijom, mogu poboljšati zdravlje creva, što zauzvrat utiče na naše opšte zdravlje i zdravlje naše kože. Ono što je zaista briljantno u vezi sa ovim pićem, koje mnogi nazivaju šampanjcem života, jeste to što je super svestrano i može se zamaskirati raznim ukusima (voća, na primer) kako bi bilo pogodno za nepca većine ljudi.

Foto: Unsplash, Instagram

Priredila: T.M.