GASTRO

Druženje je slađe uz voćne korpice

Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.

Obilje raznovrsnog svežeg voća mami na kulinarsku akciju. Korpice su posebno primamljive jer su savršen balans i spoj hrskavog testa, fila i voća. Tope se u ustima. Nije ih teško napraviti, samo je potrebno biti strpljiv, a možete se i dobro zabaviti kreirajući njihov izgled. U tome vam mogu pomoći i deca ili neka draga osoba sa  kojom volite da provodite vreme.

Sastojci:

120 g šećera

250 g hladnog putera 

350 g brašna

1 jaje

šipka vanile

 so

400 g krema od vanile 

500 g voća (borovnice, maline, kupine, smokve…)

Krem od vanile:

150 ml slatke pavlake

350 ml mleka

2 žumanca

1,5 kašika gustina

100 g šećera u prahu

1 kašičica ekstrata vanile

Priprema fila:

U šerpu sipajte mleko i pavlaku i pustiti da blago provri. U međuvremenu, u većoj činiji umešajte jaja, šećer, gustin i vanilu. U tu smesu postepeno sipajte vruće mleko, mešajući sve vreme. Vratite mešavinu u šerpu. Zagrejte postepeno, sve vreme mešajući, dok se krem ne zgusne, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Kada se fil ohladi,  odložite ga u frižider.

Priprema testa:

Hladan puter iseckajte na kockice i umesiti ga sa šećerom, brašnom, jajetom, srcem šipke vanile i sa malo soli. Umešeno testo stavite u plastičnu foliju i ostaviti oko sat vremena da odstoji u frižideru. Potom, oklagijom istanjite testo na površini posutoj brašnom. Isecite testo u odgovarajući oblik kalupa. Kalupe za korpice premažite puterom i pospite brašnom ili ih obložite papirom za pečenje. Obložite testom  i izbodite ga vljuškom kako ne bi naraslo. U zagejanoj pećnici, pecite korpice desetak minuta na 180°C. Potom ih nafilujte i napunite vašim omiljenim voćem, i vratite u rernu da se peku još pet minuta.

Korpice možete ukrasti listićima sveže nane, koricom limete, listićima badema, šlagom.

 

Povezane teme

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.

GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!

GASTRO

Najlepše Instagram knedle

Knedle neobičnih boja sa sočnim mlevenim mesom...