Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.
Obilje raznovrsnog svežeg voća mami na kulinarsku akciju. Korpice su posebno primamljive jer su savršen balans i spoj hrskavog testa, fila i voća. Tope se u ustima. Nije ih teško napraviti, samo je potrebno biti strpljiv, a možete se i dobro zabaviti kreirajući njihov izgled. U tome vam mogu pomoći i deca ili neka draga osoba sa kojom volite da provodite vreme.
Sastojci:
120 g šećera
250 g hladnog putera
350 g brašna
1 jaje
šipka vanile
so
400 g krema od vanile
500 g voća (borovnice, maline, kupine, smokve…)
Krem od vanile:
150 ml slatke pavlake
350 ml mleka
2 žumanca
1,5 kašika gustina
100 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrata vanile
Priprema fila:
U šerpu sipajte mleko i pavlaku i pustiti da blago provri. U međuvremenu, u većoj činiji umešajte jaja, šećer, gustin i vanilu. U tu smesu postepeno sipajte vruće mleko, mešajući sve vreme. Vratite mešavinu u šerpu. Zagrejte postepeno, sve vreme mešajući, dok se krem ne zgusne, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Kada se fil ohladi, odložite ga u frižider.
Priprema testa:
Hladan puter iseckajte na kockice i umesiti ga sa šećerom, brašnom, jajetom, srcem šipke vanile i sa malo soli. Umešeno testo stavite u plastičnu foliju i ostaviti oko sat vremena da odstoji u frižideru. Potom, oklagijom istanjite testo na površini posutoj brašnom. Isecite testo u odgovarajući oblik kalupa. Kalupe za korpice premažite puterom i pospite brašnom ili ih obložite papirom za pečenje. Obložite testom i izbodite ga vljuškom kako ne bi naraslo. U zagejanoj pećnici, pecite korpice desetak minuta na 180°C. Potom ih nafilujte i napunite vašim omiljenim voćem, i vratite u rernu da se peku još pet minuta.
Korpice možete ukrasti listićima sveže nane, koricom limete, listićima badema, šlagom.