GASTRO

Druženje je slađe uz voćne korpice

Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.

Obilje raznovrsnog svežeg voća mami na kulinarsku akciju. Korpice su posebno primamljive jer su savršen balans i spoj hrskavog testa, fila i voća. Tope se u ustima. Nije ih teško napraviti, samo je potrebno biti strpljiv, a možete se i dobro zabaviti kreirajući njihov izgled. U tome vam mogu pomoći i deca ili neka draga osoba sa  kojom volite da provodite vreme.

Sastojci:

120 g šećera

250 g hladnog putera 

350 g brašna

1 jaje

šipka vanile

 so

400 g krema od vanile 

500 g voća (borovnice, maline, kupine, smokve…)

Krem od vanile:

150 ml slatke pavlake

350 ml mleka

2 žumanca

1,5 kašika gustina

100 g šećera u prahu

1 kašičica ekstrata vanile

Priprema fila:

U šerpu sipajte mleko i pavlaku i pustiti da blago provri. U međuvremenu, u većoj činiji umešajte jaja, šećer, gustin i vanilu. U tu smesu postepeno sipajte vruće mleko, mešajući sve vreme. Vratite mešavinu u šerpu. Zagrejte postepeno, sve vreme mešajući, dok se krem ne zgusne, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Kada se fil ohladi,  odložite ga u frižider.

Priprema testa:

Hladan puter iseckajte na kockice i umesiti ga sa šećerom, brašnom, jajetom, srcem šipke vanile i sa malo soli. Umešeno testo stavite u plastičnu foliju i ostaviti oko sat vremena da odstoji u frižideru. Potom, oklagijom istanjite testo na površini posutoj brašnom. Isecite testo u odgovarajući oblik kalupa. Kalupe za korpice premažite puterom i pospite brašnom ili ih obložite papirom za pečenje. Obložite testom  i izbodite ga vljuškom kako ne bi naraslo. U zagejanoj pećnici, pecite korpice desetak minuta na 180°C. Potom ih nafilujte i napunite vašim omiljenim voćem, i vratite u rernu da se peku još pet minuta.

Korpice možete ukrasti listićima sveže nane, koricom limete, listićima badema, šlagom.

 

Povezane teme

GASTRO

Čorba od spanaća i komorača

Ceo članak naše food blogerke Tanje Leković možete pročitati u oktobarskom izdanju magazina Grazia.

GASTRO

Dolce vita: klasični recept za pastu Else Hosk

Kada želite da se razmazite italijanskom kuhinjom...

GASTRO

Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

GASTRO

Sočno, ukusno, osvežavajuće

Predstavljamo vam tri salate koje vas mogu inspirisati da osmislite sopstvenu kreaciju za zdrav obrok

GASTRO

Zdrav namaz od avokada za dobro jutro

Veoma lagan obrok koji će vas zasititi, pa ga možete uvrstiti u jelovnik i za večeru

GASTRO

Kokteli su tu, zabava može da počne

3 koktela za vesele letnje noći

GASTRO

Kurkuma za jačanje vašeg imunog sistema

Nekoliko lepih načina da se osvežite i okrepite telo najzdravijim začinom.

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.