grazia

GASTRO

Food trend: danska palačinka

U Evropi je ovaj desert poznat već duže vreme, iako se pojavio 30-ih godina u Sjedinjenim Državama. Vlasnici kafića u kojem je skovan recept čak su i ime palačinke registrovali kao zaštitni znak. Palačinka je do naših geografskih širina došla isključivo zahvaljujući blogerima o hrani i instagramu.

Kao što znate, svi fotogenični deserti odmah postaju popularni u celom svetu. A ova palačinka ima neobičan izgled. Prži se ne u tiganju, već u rerni, a pod uticajem toplote testo se diže. Istina, kada izvadite posudu iz rerne, testo se odmah slegne, ali ovo više nije toliko važno.

Gotova palačinka (a dovoljna je za dvoje) u klasičnoj verziji podmazana je maslacem i limunovim sokom, posuta šećerom u prahu i ukrašena svežim bobicama i voćem. Ali možete dodati bilo šta - sladoled, Nutellu, džem.

Klasični recept

Sastojci:

  • Mleko - 130 ml
  • Brašno - 90 grama
  • Jaja - 2-3 kom (u zavisnosti od veličine)
  • So - 1/4 kašičice
  • Puter - 50 g.
  • Šećer u prahu
  • Bobice za ukras

Priprema:

Mleko, jaja, brašno, so i šećer pomešajte u blenderu. Dobijenu smesu sipajte u vruću posudu od livenog gvožđa i stavite u zagrejanu rernu.

Peći na 220-230 stepeni 15-20 minuta. Možete da koristite tiganj ili bilo koji oblik, samo pazite da obilno podmažete uljem.

 

Povezane teme

GASTRO

Vrlo lagana torta od šargarepe koju vredi probati

Nedostaje vam ideja za ukusan i zdrav desert?

GASTRO

Ideja za doručak: tost sa avokadom, sirom i šunkom

Ukoliko ne znate šta danas da doručkujete, predlažemo da isprobate ukusan tost sa avokadom, sirom i šunkom.

GASTRO

Sezona jagoda: 5 načina da uključite jagode u doručak

Napokon je došlo vreme kada možemo uživati u jagodama.

GASTRO

Domaće sa ljubavlju - Mila's Homemade

Lifestyle i food blogerka Mila Vujisic je za aprilsko izdanje magazina Grazia pripremila dva izuzetno brza i lagana recepta.

GASTRO

Ukusna, zdrava i bez kalorija: salata od kvinoje sa paradajzom

Topli dani su pred nama, što znači da je pravo vreme da teške i kalorične obroke zamenimo laganijim.

GASTRO

Štrudla od višanja za 15 minuta

Ukoliko volite štrudlu sa višnjama imamo za vas savršen recept!

GASTRO

Pripremite ukusan tiramisu sa višnjama u čaši

Predlažemo da danas pripremite desert tiramisu sa višnjama.

GASTRO

Umesto mleka: 3 napitka koja možete popiti tokom posta

Pića na biljnoj bazi koja zamenjuju mleko.

GASTRO

Food trend: najlepši tost na Instagramu

Sa maslacem od kikirikija i javorovim sirupom...

GASTRO

Osvežavajući desert od limuna

Ako teški slatkiši ne prijaju vašem stomaku i ljubitelj ste limuna, onda definitivno morate isprobati ovaj recept.

GASTRO

10 začina koji će dati posebnu aromu kafi

Zaljubljenici u kafu uvereni su da u ovaj napitak ne možete da dodate ništa osim kafe i vode, inače ćete narušiti ovo savršenstvo ukusa.

GASTRO

Započnite dan pravim doručkom: recept za ovsenu kašu sa karamelizovanim bananama

Pripremite ukusnu ovsenu kašu sa bananom i započnite dan puni energije.

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.