U Evropi je ovaj desert poznat već duže vreme, iako se pojavio 30-ih godina u Sjedinjenim Državama. Vlasnici kafića u kojem je skovan recept čak su i ime palačinke registrovali kao zaštitni znak. Palačinka je do naših geografskih širina došla isključivo zahvaljujući blogerima o hrani i instagramu.
Kao što znate, svi fotogenični deserti odmah postaju popularni u celom svetu. A ova palačinka ima neobičan izgled. Prži se ne u tiganju, već u rerni, a pod uticajem toplote testo se diže. Istina, kada izvadite posudu iz rerne, testo se odmah slegne, ali ovo više nije toliko važno.
Gotova palačinka (a dovoljna je za dvoje) u klasičnoj verziji podmazana je maslacem i limunovim sokom, posuta šećerom u prahu i ukrašena svežim bobicama i voćem. Ali možete dodati bilo šta – sladoled, Nutellu, džem.
Klasični recept
Sastojci:
- Mleko – 130 ml
- Brašno – 90 grama
- Jaja – 2-3 kom (u zavisnosti od veličine)
- So – 1/4 kašičice
- Puter – 50 g.
- Šećer u prahu
- Bobice za ukras
Priprema:
Mleko, jaja, brašno, so i šećer pomešajte u blenderu. Dobijenu smesu sipajte u vruću posudu od livenog gvožđa i stavite u zagrejanu rernu.
Peći na 220-230 stepeni 15-20 minuta. Možete da koristite tiganj ili bilo koji oblik, samo pazite da obilno podmažete uljem.