Food trend: najlepša cvetna testenina

Hortenzija cveta u tanjiru.

Prošle godine, food blogeri su na Intagramu i Tiktoku vežbali pravljenje hleba u boji. Nema tajni – u testo se dodaju prirodne „boje“ – sok spanaća, sok cvekle, matcha čaj, plavi čaj, kurkuma i drugo. Pasta u boji je u trendu ove godine. I ne samo obojena, već i neobičnog oblika.

Autor kulinarskih blogova o testeninama i autorka kuvara Linda Miler Nikolson napravila je svoje testenine za Belu Hadid, Kejti Peri i druge zvezde. A i sama je prava zvezda. Njeni obojeni ravioli već su se pojavljivali u velikim gastronomskim publikacijama i emisijama o kuvanju.

Kakvu testeninu Linda pravi – ravioli u obliku uskršnjih jaja, u obliku emojija i slatkiša, mašni, srca, školjki, pa čak i pejzaži od testenine.

Najnoviji izum blogerke je pasta u obliku cveća, koju Linda naziva hortenzija pasta.  

Sastojci za testo:

  • Oštro pšenično brašno: 400 g.
  • Jaja: 4 kom
  • So po ukusu
  • Prirodne boje

Za sos:

  • sveži zeleni grašak ili smrznut
  • pavlaka za kuvanje 20% – 20 ml
  • parmezan – 80 g.
  • maslinovo ulje – 3 kašike
  • seckani timijan – prstohvat
  • mleveni crni biber, so – po ukusu

Način kuvanja:

Od testa izrežite krugove prečnika 2-2,5 cm (za ovo možete uzeti malu čašu). Preklopite krug na pola i drvenim štapićem ili čačkalicom oblikujte cveće.

Nežno umočite kašikom sa prorezima u kipuću slanu vodu kako se cvetovi ne bi rasturili. Kuvati 5-7 minuta.

Dok se testenina kuva, napravite sos. Sipajte zeleni grašak u tiganj sa maslinovim uljem, sipajte pavlaku, malo smanjite vatru i sačekajte dok ne provri. U sos od graška dodajte rendani parmezan. Sve mešamo, sir konačno treba da se otopi, a sos treba da postane gust.

Zatim testeninu izvadite šupljikavom kašikom, prelijte sosom i stavite parmezan. Gotovo!